WAN Awards

TUESDAY 23 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Tula House, Quadra Island, British Columbia, Canada

Monday 18 Aug 2014
 

A shore thing...

 
Photographs: James Dow / Patkau Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

20/08/14 Greg, Tel Aviv
Very dramatic. But no sun/glare control. The windows won't look so great when they are dirty. Need to be cleaned regularly. Someone will have to be suspended in a bosun's chair from the roof.
 

Editorial

Patkau Architects releases images of award-winning family dwelling on Quadra Island 

Settled quietly on the shores of Quadra Island, British Columbia is a 4,500 sq ft private residence designed by Patkau Architects. Completed in 2012, the single-family dwelling has only just been made publishable to web publications having received multiple industry accolades over the past few years including the Canadian Architect Award of Excellence and the Governor General’s Medal in Architecture.

This exquisite site on the edge of the Pacific Ocean provided a wide breadth of inspiration for Patkau Architects. ‘One site is actually many sites’, the team explains in a design statement, in reference to the variety of rich and luscious foliage, and the driftwood-littered rocky shores of the island.

Tula House wraps along the craggy contours of the coastline with a cantilevered terrace which enables the residents to bask in the natural beauty that surrounds them. The steel-framed wooden decking provides a dramatic contrast with the raw concrete finishes of the walls within the home and concrete floors which halt at the cliff-edge.

Patkau Architects has drawn from the unrefined nature of the site, with low rock walls signalling a gravel approach to the home. The concrete walls of the residence are clad in staggered fibre-cement panels which are black in hue to reduce the visual impact of the man-made form in its forested location. The design studio has also used moss and native ground covers across the roof to ensure continuity within the locale.  

The interior of Tula House speaks repeatedly to the rugged address, with a ledge of moss-covered rock in the bedrooms, far-reaching views across the Pacific Ocean, and the solidity of the concrete floors which reference the cliff-face into which they are set. A sheltered entry courtyard with a simple water feature provides landscaped outdoor space for entertaining and quiet contemplation. 

Credits

Client: Eric Peterson and Christina Munck
Architects: Patkau Architects
Team: John Patkau, Patricia Patkau, and David Shone with Mike Green, Dimitri Koubatis, and Greg Boothroyd, James Eidse, Marc Holland, Tony Mah, Henry Murdock, Ben Raimes, Thomas Schroeder, Craig Simms and Tony Wai
Structural Engineers: Peterson Galloway
Mechanical Engineering: Hirschfield Williams Timmins
Contractor: Toelle Construction LTD. Guy Holmes, Site Superintendent

Key Facts

Client Eric Peterson and Christina Munck
Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Patkau Architects Inc
www.patkau.ca
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site