WAD 2014

WEDNESDAY 17 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
RĂ©sidence Roy-Lawrence, Sutton, Quebec, Canada 
Wednesday 13 Aug 2014
 
Reinventing a lost ideal of country living 
 
Images: Chevalier Morales Architectes 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Architecture of the Swiss chalet inspires private residence in the hills outside Sutton 

Residence Roy-Lawrence is a private home outside Sutton, Quebec, designed by Chevalier Morales Architectes. The 276 sq m property has been moulded to appear as if it is simply ‘emerging from the ground’ in this picturesque, mountainous location, having been constructed using materials found in the local vicinity.

As such, the form has a solid concrete base which anchors it to the stony ground. This is topped with a post and beam frame, followed by a large roof structure which cantilevers over the garage entrance. A wooden wall follows the main path to the front entrance which is recessed to create a journey of discovery for visitors to the property.

Another source of inspiration for the architects was the architecture of the local environment. In the 1930s, a Swiss immigrant family moved to the area and began to construct Swiss chalets and other buildings of a similar aesthetic which have defined the site ever since.

Referenced by Chevalier Morales Architectes as ‘representing a lost ideal of country living’, the Swiss chalet plays a key role in the development of this contemporary private residence. The materiality of the build and the protective feel of the form clearly reference this architectural aesthetic.

The home has been orientated to take full advantage of the given site whilst having as little impact as possible on the local environment. Natural lighting control, dominant wind management, and access to panoramic views were all taken into account when positioning the form.

Chevalier Morales Architectes explains: “The design aimed to bring the qualities of the eastern township’s natural and built landscape into the architecture of the house in order to create an appropriate and responsible insertion of the project in its actual context.”

Credits

Client: Jean Roy / Marthe Lawrence
Architect: Chevalier Morales Architectes
Project leaders: S. Chevalier / S. Morales
Design team: S. Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée
Engineer: Structure Pierre Gosselin
Landscape architect: Client
Contractor: Self-Construction / Client

Key Facts

Client Jean Roy / Marthe Lawrence
Status Completed
Value 0(m€)
Chevalier Morales Architectes
www.chevaliermorales.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site