WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

The Sandcrawler, Singapore

Monday 11 Aug 2014
 

The Sandcrawler arrives in Singapore

 
Photographs: Paul Warchol. Drawings: Aedas 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Regional headquarters of Lucasfilm Singapore by Andrew Bromberg of Aedas 

The recently-completed Sandcrawler is now home to the regional headquarters of Lucasfilm Singapore, the headquarters of The Walt Disney Company (Southeast Asia), and ESPN Asia Pacific. Designed by Andrew Bromberg of Aedas, the 21,468 sq m commercial form has been sculpted by local zoning restrictions.

These restraints guided the roof height and slope of the building volume as well as the required elevation on each face. The design team then matched the restrictions with the desires of the client to form the horseshoe-shaped structure that now stands on plot CX2-1 in Singapore.

The office building takes its name from the fortresses used by the Jawa people in Star Wars (George Lucas/Lucasfilm) and it has been reported that the name was unanimously voted for by LucasArts staff.

Large floor plates have been created to enable Lucasfilm Singapore’s extensive animation teams to work effectively. The building has also been raised off the ground to increase privacy and security across the site in light of the sensitive nature of the work conducted within.

Nestled in the inner curve of the U-shaped form is a lush and verdant garden courtyard which is deliberately overgrown to give ‘a strong civic dimension not normally associated with corporate offices’.

Bromberg explains: “The shared desire to allow for increased level of social interaction space was the most rewarding part of the project. This includes the semi-public courtyard below and the state-of-the-art 100-seat private theatre which is located in the middle of the office space as both a functional component of their work as well as a symbol of the result of the work.”

Images taken by Paul Warchol show plantings on the majority of levels overlooking the inner courtyard, with dense foliage animating the glass exterior. Natural light pours into the building through wide expanses of glazing, aiding the structure’s sustainability credentials. 

Key Facts

Client
Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Hong Kong International Airport Midfield Concourse

Shanghai Greenland Qingpu Xujing District

Hengqin International Financial Center

Heartland 66

Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site