THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Big Data Institute, University of Oxford, Oxford, United Kingdom 
Friday 08 Aug 2014
 
Green light for Big Data Institute 
 
Images: Make Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Make Architects achieve planning permission for fifth project at University of Oxford 


The University of Oxford received planning this week for the latest addition to its Old Road Campus, the Big Data Institute (BDI).

Located between two of Make’s recently completed laboratory buildings - the Kennedy Institute of Rheumatology and the NDM Research Building - the BDI will accommodate 552 staff and bring together world-leading researchers into the prevention and treatment of diseases.

The pioneering data centre will store, analyse and process vast amounts of health-related digital data with the aim of providing new insights into illnesses and treatments worldwide. It is part of the wider decade-long capital masterplan which the university began implementing this year.

The building complements the neighbouring Make buildings through the use of the same underlying design principles, namely a masonry plinth, four storeys of accommodation, a single-storey height main entrance and set back rooftop plant.

The composition of the facade expresses three key elements of the building: orientation, entrance and internal function. This results in a facade which appears more open along the north, and more solid along the south and west elevations to respond to solar gain. A veil of horizontal aluminium bands forms the basis of the main facade design, ensuring the building reads as a sibling to the adjacent NDM Research Building.

A new external public space is formed as part of the entrance sequence, in addition to enhancing the spaces outside the NDM and Kennedy Institute. A blend of hard and soft landscaping provides a balance of both formal and informal public spaces for people to meet and socialise.

As part of the sustainability strategy for the building, a labyrinth is located beneath the lower ground floor which draws in air through the light well and uses the thermal mass of the ground to cool it, before circulating it to the main roof top plant room. This air is then distributed via floor plenums as part of an assisted natural ventilation strategy and extracted via the atrium using the stack effect.

The top-lit covered atrium allows natural light deep into the building and provides both visual and physical connections to the seminar rooms, data storage facilities and server area, in addition to its primary function as a reading room space.

The interior features an exciting, innovative approach to academic buildings with a predominantly open plan layout supplemented with cellular offices and a mixture of differing break-out spaces, each with their own character and ambiance.

Justin Nicholls, Make partner and lead project architect said: "We are excited to have gained planning for our fifth building for the University of Oxford. Part of the Park Hospital masterplan, the project will deliver a brand new public space for the campus and will allow people to gather, socialise and relax. Internally the innovative open plan spaces, lecture theatres and large expressed high-powered computing hall are gathered around a grand reading space forming the ultimate heart of the building."

Key Facts

Client University of Oxford
Status Planning approved
Value 0(m€)
Make Architects
www.makearchitects.com

More projects by this architect

Dunbar Place

Leadenhall Development

The Temple House

Pinnacle One

Make Architects Weihai pavillion

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site