WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Jiyeh Villa, Jiyeh, Lebanon

Wednesday 06 Aug 2014
 

Seaside home completes in Lebanon

 
Accent DG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Cantilevered terraces and private courtyards define sleek private residence in Jiyeh 

This house, designed by Accent Design Group, is situated on the coastal beach town of Jiyeh, south of Beirut. The structure is comprised of four volumes which are layered to create a rhythmic composition.

The alternating elements further invite the landscape to filter into the house, creating private courtyards for the residents.

Each one of the four volumes functions separately, while their overall composition creates transitions between the public and private spaces of the project. The sloping topography of the site invited the creation of cantilevered platforms over rectangular boxes.

The sloping landscape was playfully manipulated to embrace the villa, offering privacy from the neighbouring buildings, as well as allowing access to the cantilevering terrace.

The accessible terrace platform is a projection of the landscape beneath it. A thick, yet porous, U-shaped wall wraps around the land opening the view towards the sea.

The facade of the building that looks onto the sea is completely transparent, while the side facades only provide glimpses of the exterior through perforations in the walls that recall traditional architecture in hot climates.

Key Facts

Client Private
Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Accent design group
www.accentdg.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site