WAD 2014

TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Novartis Office Building and Visitor Reception, East Hanover, New Jersey, United States 
Monday 28 Jul 2014
 
Photos of Novartis campus unveiled 
 
Novartis Office Building. Image: Paul Warchol 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/07/14 Suzannne Stephens, New York City
Architectural Record published Weiss Manfredi's Novartis project in its July 2014 issue. That was the first publication--Sorry. (In print and online). --Suzanne Stephens, Deputy Editor,
 

ECO WAN

Editorial

WEISS/MANFREDI-designed office building and visitor reception for Novartis captured in stunning photographs 

WEISS/MANFREDI Architecture/Landscape/Urbanism has released glossy new images of two completed forms the firm designed for the Novartis Pharmaceuticals Corporation in East Hanover, New Jersey. Building 335 and the Visitor Reception Building completed in December 2012 and January 2013 respectively, however this is the first time that photographs of the campus have been cleared for release.

A 140,000 sq ft oncology office building termed ‘Building 335’ comprises five floors of open-plan commercial accommodation. These five levels are connected by a spiralling ribbon of ‘living rooms’ which look out over the surrounding 230-acre campus, creating inspiring venues for impromptu meetings, interdisciplinary collaborations and alternative workspaces.

Natural lighting plays a key role in the development, with oscillating acid etched, reflective and clear glass creating a curtain wall that mirrors the landscape. This arresting façade is sliced through with open-air terraces and bands of clear glazing which animate the exterior. Wood finishes contrast directly with the heavy use of glass, giving a tactile quality to the building form.

The 3,350 sq ft Visitor Reception Building is defined by a sculptural roof form that swoops gracefully across the grassy landscape, anchored by an expanse of glass. The pleated structural ceiling is said to reflect ‘Novartis’ spirit of technological innovation’, providing a memorable reception space for visitors to the facility. This campus gateway has achieved LEED Gold Certification, with a solar array canopy set within the parking area. 

Credits for both structures

Client: Novartis Pharmaceuticals Corporation
Architect & Site Design: WEISS/MANFREDI Architecture/Landscape/Urbanism
Design Partners: Marion Weiss, FAIA and Michael A. Manfredi, FAIA
Structural Engineer: Severud Associates
MEP/FP/Security: Cosentini Associates
Curtain Wall Consultant: Heintges & Associates
Lighting Design Consultant: Brandston Partnership, Inc.
Cost Estimator: Davis Langdon (AECOM)
Code & Life Safety: Code Consultant Professional Engineers, PC
Waterproofing: James R. Gainfort, AIA Consulting Architects, PC

Building 335

Project Manager: Clifton Balch
Project Architects: Joseph Chase, Matthew Ferraro
Core Team Member: Joseph Vessell
Supporting Team Members: Mateo Antonio de Cardenas, Cheryl Baxter, Michael Blasberg, Carol Chang, Hanul Kim, Noah Z. Levy, Armando Petruccelli, Asami Takahashi
Food Service Consultant: JNDavella Consulting, LLC
AV/Acoustics Consultant: Shen Milsom & Wilke
Elevator Consultant: Van Deusen & Associates
Construction Manager: Turner Construction Company

Visitor Reception Building

Project Manager: Christopher Ballentine
Project Architects: Matthew Ferraro, Justin Kwok
Core Team Members: Johnny Lin, Andrew Ruggles
Supporting Team Members: Clifton Balch, Michael Blasberg, Todd Hoehn, Hyoung-Gul Kook, Lee Lim
Renewable Energy Consultant: RELAB
Construction Manager: Sordoni Construction Company

Update: We have been advised the photographs displayed here were first published by Architectural Record in their July 2014 issue. 

Key Facts

Client Novartis Pharmaceuticals Corporation
Status Completed
Value 0(m€)
Weiss/Manfredi
www.weissmanfredi.com

More projects by this architect

Hunter’s Point South Waterfront Park

The Diana Center, Barnard College

Wandering Ecologies: Lower Don Lands

Seattle Art Museum Olympic Sculpture Park, Seattle

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site