THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Shanghai Garden Villa, Shanghai, China 
Wednesday 23 Jul 2014
 
Contemporary Chinese living 
 
@studiotwist2013 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Interlocking boxes provide blend of privacy and entertainment space for 3 generations 

Shanghai-based Studio Twist have shared their latest concept design with WAN. Designed for client Shanghai Forte Land Company Limited, the 1,600 sq m Shanghai Garden Villa is the firm’s interpretation of contemporary Chinese living. The following text comes directly from the design team:

Large houses in contemporary China are a new evolving programmatic typology where formal hosting has increasing importance alongside changing family lifestyles. Specific rituals have developed, for example, a typical gathering between owners and their guests starts with a formal meeting, followed by elaborate Chinese dining, then informal entertainment and games. At the same time, it is common for 3 or more generations of the Chinese family to live together in the same residence, each having their privacy needs as well as shared spaces.

This house is about the balance of these dualities, of family life and social life. The villa is organised into two rectilinear blocks sitting on an arrangement of walls that extend into the surrounding garden. These two blocks interlock at a 3-storey tall screened box that houses a lift and spiral staircase in the centre of the site. On the ground floor, half of the villa is designed for formal hosting and meetings whilst the other half contains the family living quarters. Each wing of the building is organised with its own unique water courtyard.

Bedrooms are placed in the second floor blocks, whilst entertainment and sports facilities are positioned in the basement including a swimming pool that opens on the south side to a sloping landscape. The garden villa is modernist yet alludes to oriental sensibilities, inspired by the parallels between Mies’s Barcelona Pavilion where seemingly free composition of walls in plan blur the boundaries between inside and outside, and traditional Chinese courtyard houses where houses and courtyards are organised around each other

Key Facts

Client Shanghai Forte Land Company Limited
Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Studio Twist
www.studio-twist.com

More projects by this architect

Shanghai Design Center

Latest Jobs in Shanghai

Associate Interior Designer – Workplace - Shanghai

SENIOR LANDSCAPE / URBAN DESIGNER - SHANGHAI STUDIO

Associate Director – Architecture – Shanghai Studio

GRADUATE LANDSCAPE / URBAN DESIGNER - SHANGHAI

Architect

Senior Architect

Senior Architect – Boutique International Design Firm – Shanghai

Architect

Design Director

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site