WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Sport Centre Jules Ladoumègue, Paris, France

Tuesday 22 Jul 2014
 

Multi-functional complex opens in Paris

 
Photographs: David Boureau 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Sport Centre Jules Ladoumègue reimagined by Dietmar Feichtinger Architectes 

The partial reconstruction of the stadium Jules Ladoumègue in Paris by DFA/Dietmar Feichtinger Architectes has been realised in connection with the new site of the RATP maintenance centre, a public transport service for the Ile-de-France. The construction of the maintenance centre and the creation of new space for sport activities expresses the integration of large equipment in a dense urban structure and emphasises its multi-functionality.

The sport fields for soccer and rugby are situated on the rooftop of the maintenance centre, at the same level as the Paris ring road boarding the site on the west. A building with six covered tennis courts creates a 200m-long visual and acoustic barrier along the periphery. 

A new building situated on Route des Petits Ponts in the east completes the project with new rooms dedicated to sport activities across four floors. Facing the new tramway station and connected to the existing Pagode building by an interior pathway, it distinguishes itself by its luminosity, its transparences and reflections. It indicates the new main entrance of the site.

Within the context of the reinforcement of the tramway line T3, the RATP chose to build their maintenance centre on the northern part of the Jules Ladoumègue stadium while the southern part with its field, grandstands and the gym, remains unchanged.

The equipment of the northern part - soccer field, multipurpose fields and tennis fields (six of them covered) - are rebuilt 8m over the ground on the rooftop of the maintenance centre. The project also includes a new building on the route des Petits Ponts, partially implanted on the esplanade. This building forms the entrance to the centre and comprises an indoor climbing wall, a gym, a dance studio, and a fitness room, as well as grandstands, changing facilities, service equipment, and offices.

The interaction between the new building and the existing one designs a new ‘door’ in front of the new tramway station. The expressive style of the Pagode on one hand and the transparency and lightness of the new building on the other, create a strong dialogue. Two public squares - the already existing square in front of the Pagode and the newly created square on the upper level - assure the continuity of the north-south route and strengthen the legibility of the site.

The tennis building is made of double skin façades with cellular polycarbonate panels. The east façade is protected from direct solar radiation by horizontal wooden sun shading devices, while the others are equipped with vertical lamellas that integrate moveable sun shading devices. The rotation of these lamellas increases or reduces the solar gain and the intensity of light. 

DFA/Dietmar Feichtinger Architectes worked with Ingérop, Osmose, Empreinte Roubaix, Oasiis, and Peutz & Associés. 

Key Facts

Client
Status Completed
Value 26.7(m€)
Were you involved in this scheme?
Dietmar Feichtinger Architectes
www.feichtingerarchitectes.com

More projects by this architect

Mont Saint Michel Bridge

Footbridge

Nouveau Parc des Expositions de Strasbourg

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site