WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Mälardalen University, Eskilstuna, Sweden

Thursday 03 Jul 2014
 

3XN wins Mälardalen University competition

 
Images: 3XN 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Danish firm to renovate public bath and design new building for educational use 


3XN has been announced as the winner of the architectural competition for a new educational building for Mälardalen University - a university college in Eskilstuna southwest of Stockholm. The project includes renovation of a listed Modernist Public Bath and a new building totaling 18,250 sq m.

3XN's winning proposal for Mälardalen University in Eskilstuna is a unifying house which offers educational facilities and workplaces for 4,000 students and 350 employees.

“The vision is to create an open and inspiring learning environment that encourages interaction between students and staff across disciplines," explains Principal and Partner of 3XN, Kim Herforth Nielsen. "We have strongly emphasised that new educational building should have a gentle, but strong visual connection to the neighbouring listed public bath by Paul Hedquist. By giving the new building a clean geometry and uniform surfaces, we have created clear references to the Scandinavian functionalist architecture of the public bath." 

By breaking the overall building volume into smaller units of varied height and size, the scale of the new building is adjusted to the modernistic bath, creating a clear and harmonious architectural synthesis between new and existing buildings. This division of the building volume also provides space for three public outdoor plazas that can be used for recreational purposes.

The bright facade consists of alternating open and closed sections. This variation makes the facade appear dynamic and ensures that daylight falls appropriately inside the building.

Internally the new building connects to the public bath on the first two decks, creating a cohesive flow between old and new. The lower levels will be completely open and connected so that the new and old building are seen as one functional and spatial whole. The large volume of the main swimming pool is retained as the school library, and in addition - by locating the café and student house in the public bath - it becomes a unique and important social meeting place for the students.

A central atrium, double-height auditoriums, open study areas and inner courtyards create a building with good visual connections between floors. Classrooms and lecture halls are located on the lower three floors. In this way, students from all study programmes will be mixed, laying the foundation for good social relations across fields of study. The administrative offices are at the top of the building, where it is possible to create a more private working environment.

Key Facts

Client Mälardalen University
Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
3XN architects
www.3xn.dk

More projects by this architect

International Olympic Committee Headquarters

Interview: 3XN

Quay Quarter Tower

Swedbank Headquarters

Grove Towers

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site