THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
El Redín High School, Pamplona, Spain 
Friday 30 May 2014
 
Trapezoidal addition to El Redín 
 
Photographs: José Manuel Cutillas & Rubén Pérez Bescós 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Mammoth ceramic-coated extension added to El Redín High School in Pamplona 


Otxotorena Arquitectos was brought in by client FEISA to design an additional building for the El Redín High School in Pamplona based on a growing number of students. The construction of a new set of classrooms was considered as an excellent opportunity to reset the suitability of the wider institution’s facilities.

The project undertakes the orderly arrangement of 10 basic teaching rooms adjacent to the existing building in the orchards of Aranzadi Pamplona. The new construction incorporates 7 secondary classrooms, 2 laboratories and a music hall. The result is a compact building connected to the existing one and dependent on it.

The addition is a trapezoidal volume (14m by 45m centreline) and consists of 4 floors which are arranged in continuity with the centre. The proposal chooses to exploit the particular conditions of the plot with a geometry that adapts to the planning regulations and assumes an offset of 5m with respect to the perimeter of the plot and internal roads.

This scheme tries to solve the relationship between the school’s primary uses and communication, based on the evacuation and access control requirements. Taking advantage of the topography, the elevation of the ground floor matches the playground located on the north façade, while the basement is directly associated to that in the existing building.

The building has two entry points: one in the basement which relates the general facilities of the centre with the new building; and the main entrance located on the ground floor overlooking the playground. The entire building façade sports a ceramic coating.

Credits

Client: FEISA
Architect and construction management: Juan M. Otxotorena
Collaborator architect: Gloria Herrera
Quantity surveyor: Isabelino Río
Structural engineer: José Ignacio Etayo

Key Facts

Client FEISA
Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Otxotorena Arquitectos
www.otxotorenaarquitectos.com

More projects by this architect

Centre for Psychosocial Rehabilitation

Navarra Parliament Headquarters

Shrine of the Virgin of 'La Antigua'

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site