WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Centre for Psychosocial Rehabilitation, Alicante, Spain 
Friday 30 May 2014
 
Rehabilitation centre now operational 
 
Photographs: Pedro Pegenaute 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Otxotorena Arquitectos-designed Centre for Psychosocial Rehabilitation provides specialised care in the Alicante community 


Earlier this year, construction completed on the Otxotorena Arquitectos-designed Centre for Psychosocial Rehabilitation in Alicante, Spain. The project was designed for social-health uses at the Centro Dr. Esquerdo complex.

In accordance with the technical specifications set out in the project competition brief, the centre attempts to meet the needs of multiple entities on the same plot: a residence for people with serious mental disorders that do not require hospitalisation; a Centre for Social Rehabilitation and Integration (CRIS); and a Day Centre for people with serious mental disorders.

The building provides an open and flexible residential community service for approximately 50 people with chronic mental disorders that do not require hospitalisation. The Day Centre is a specialised centre for up to 25 people with serious mental disorders where functional recovery programs and structured activities for the occupation of free time are carried out throughout the day.

The CRIS is defined as a centre of specific and specialised services addressed to those persons with a chronic mental illness, with a significant deterioration of the functional capacities, where work programs suitable to the characteristics, needs and specific situation of the users are carried out.

All of the space and functional needs are grouped together in a single building in keeping with the architectonic answer to the peculiarities of the plot. The scale of the site and the relatively large and peripheral nature of the plot led to the construction of a one-storey building with a semi-basement for a car park and auxiliary rooms, linked to a large and well-tended garden.

The volume is designed as a large parallelepiped container with single access and one shared garden area. A system of patios creates a feeling of intimacy, resolving important matters such as the control and movement of the staff, users or visitors with the relevant physical and visual filters.

The scale of the public building can be highlighted by the considerable length of the facade. As well as being set back from the road, the building also benefits from a system of adjustable vertical slats that control sunlight penetration.

Credits

Client: Diputación de Alicante
Architect and construction management: Juan M. Otxotorena & José L. Camarasa
Collaborator architects: Gloria Herrera, Jorge Ortega
Quantity Surveyor: José Javier Segura
Structural engineer: Javier Benlloch

Key Facts

Client Diputación de Alicante
Status Completed
Value 0(m€)
Otxotorena Arquitectos
www.otxotorenaarquitectos.com

More projects by this architect

El Redín High School

Navarra Parliament Headquarters

Shrine of the Virgin of 'La Antigua'

 
ECOWAN