WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

School of Biological Sciences, University of Edinburgh, Edinburgh, United Kingdom

Friday 16 May 2014
 

FCBS secures major commission

 
Images: Feilden Clegg Bradley Studios 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

16,300 sq m development for School of Biological Sciences at University of Edinburgh by Feilden Clegg Bradley Studios 

Feilden Clegg Bradley Studios (FCBS) have recently won the architectural competition to design a series of specialist lab buildings, a new hub space and associated connecting atria at the University of Edinburgh’s School of Biological Sciences (SBS). The scheme, which is currently in its brief development phase, is likely to be complete by 2019.

The commission also includes the major renovation and recladding of an existing 1960s laboratory tower at the centre of the School of Biological Sciences’ Campus. The FCBS team are supported by Belfast based architectural practice Ostick and Williams to provide lab expertise and WYG for all engineering services.

The University of Edinburgh has sought to modernise its Darwin Lab building for a number of years. The current proposal envisions major renovation and recladding to improve the prominent building’s appearance and environmental performance.

The renovation of this 10,000 sq m 10-storey tower, the development of two other lab buildings totaling 4,300 sq m, a new 2,000 sq m hub building containing meeting rooms, offices and catering facilities and a large connecting atria space offers the opportunity for the SBS to consolidate their research activities in state of the art facilities that by virtue of their adjacencies support collaboration and cross disciplinary work.  

FCBS’s project partner Sam Tyler commented: “We are delighted to have won the commission for this ambitious project.  The project presents a number of exciting design and logistical challenges which will need to be resolved in the delivery of an exemplary facility. Head of School David Gray and his team have articulated a clear vision and ambition which has fired up the team in the early stages of this project. 

“The project allows us to continue our exploration of issues around collaborative and flexible working and social environments and to deliver a transformative piece of architecture in the City of Edinburgh.”

Credits

Architecture: FCBStudios supported by Ostick and Williams (To provide lab experience)
Structural and M+E Engineering: WYG
Client: University of Edinburgh
Images: AVR London for Feilden Clegg Bradley Studios

Key Facts

Client University of Edinburgh
Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Feilden Clegg Bradley
www.fcbstudios.com

More projects by this architect

World Heritage Site Harbour Regeneration Scheme

The Hive, Worcester Library

Sustainable Building Exhibition Centre, Meixi Lake Eco-City

Southbank Centre

Visitor and Exhibition Pavilions

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site