WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Italian Pavilion for 2015 Milan Expo 
Thursday 15 May 2014
 
'Urban forest' for Milan 
 
Images: Nemesi & Partner 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Nemesi & Partner, Proger Spa, Bms Progetti Srl and Livio De Santoli design only permanent pavilion for Milan Expo 

The only permanent pavilion erected for the 2015 Milan Expo has been designed by Nemesi & Partner, Proger Spa, Bms Progetti Srl and engineer Livio De Santoli. The team is responsible for the design of the main Italian Pavilion and a series of smaller structures that will line the main pedestrian channel through the Expo site.

The 25m-high Italian Pavilion is expected to cost approximately €40m and will be used for technological research, training and education in the field of science once the Expo closes in October 2015. Construction will be overseen by Italiana Costruzioni with Consorzio Veneto Cooperativo.

Described as ‘an ode to joy, a tree of life, a universal cultural symbol’ by Louis Godart, Director for the Conservation of Artistic Heritage in Italy, the Italian Pavilion has been designed as an ‘urban forest’ with a woven skin, reminiscent of interlocking branches. Its glass façade will be encased in a second skin made out of a cement-resin.

In a statement to Dezeen, Nemesi & Partner furthered: “In direct sunlight, the active principle contained in the material ‘captures’ certain pollutants present in the air and converts them into inert salts, helping to purify the atmosphere from smog.”

The Italian Pavilion will centre on an open-air square, much like the typical Italian piazza. Surrounding this central space will be four blocks connected by bridges, containing exhibition spaces, auditoriums, conference and meeting rooms, and administration areas.

Event space will be confined to the ground floor with restaurants and VIP areas located on the fourth floor. The volume will be crowned with a rooftop terrace. 

The design team was selected through an open competition published by WAN's Business Information Service in November 2012.

Key Facts

Client
Status Concept design
Value 0(m€)
Nemesi & Partners s.r.l.
www.nemesistudio.it/
 
Vola
ECOWAN