WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Vendsyssel Hospital, Hjørring, Denmark 
Wednesday 07 May 2014
 
Vendsyssel Hospital designs revealed 
 
Images: c.f.moller 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

C.F. Møller wins competition for low energy 25,000 sq m healthcare facility in Hjørring 

C.F. Møller's competition-winning design for the extension and refurbishment of the Vendsyssel Hospital seeks to enhance the overarching architectonic identity of the hospital and to integrate buildings and landscapes in various ways, including a rooftop children's oasis.

The task includes construction of a new treatment facility (covering about 14,000 sq m), a mother and child unit and the overall planning of the extension and refurbishment of the 11,000 sq m Vendsyssel Hospital site including existing buildings.

The design of the new wings creates an enclosed form surrounding large, well-lit courtyards. The structure is transparent; a circulation loop connects the individual treatment areas and allows for flexibility and overlaps between neighbouring functions. The result is a logical, self-explanatory structure. There are efficient and highly functional links making it easy to find your way around the building.

The clear-cut yet distinctive architecture features sterling materials, in combination with a strong emphasis on landscape, including a series of outdoor spaces with integrated planting, paving and stormwater handling, successfully exploiting every opportunity to create healing architecture. One special characteristic of the building is the layout of the third-floor paediatric unit, which includes a bright and child-friendly interior design, and an enclosed and protected playground, resembling a green oasis, on the roof.

The panel of judges stated: "The overall ethos of the design was best of all those received. The courtyards, both the internal ones and those that form connections between the buildings, are ideal. The secluded outdoor areas on the third floor, which have excellent views and plenty of natural sunlight, are convincing features which underpin the desire for the architecture to become part of the healing aspect of patients' treatment.  

“The choice of dark bricks on both lower floors and the elegant design of the third floor / roof garden with airy glass façades and an espalier made of metal profiles creates an elegant interplay of proportions and materials, coordinating perfectly with the Medical Unit and other buildings. The design proposal set a convincing tone and character for the future development of new and existing buildings alike."

The new buildings will be low-energy class 2020 (by Danish Building Codes), which signifies a primary energy demand of less than 25 kWh/sq m, and are expected to be certified in accordance with Green Building Council Denmark's DGNB-DK Silver. The new complex is planned for completion in early 2019.

Key Facts

Client
Status Competition win
Value 0(m€)
C. F. MOLLER
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Nieuw Zuid Tower

New North Zealand Hospital

HSB Landmark Competition

International School Ikast-Brande

Ålgård Masterplan

More Projects

 
ECOWAN