WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Al Fayah, Abu Dhabi, United Arab Emirates 
Wednesday 23 Apr 2014
 
A new take on the urban park 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

30/04/14 Keith, Dubai
Great concept - one question: the stored heat on the viewing decks may restrict its use to the cooler months.I also wonder if consideration was made for air movement around the shaded areas?
29/04/14 architect sarunas, Lituanie
Nice idea. Good job.
 

Editorial

Thomas Heatherwick unveils 125,000 sq m cracked landscape park for Abu Dhabi 

At Cityscape Abu Dhabi this week, Thomas Heatherwick unveiled his 125,000 sq m park design for the Salama bint Hamdan Al Nahyan Foundation. Heatherwick and his London team at Heatherwick Studio have been working on the project for the past two and a half years, with construction due to commence in Abu Dhabi in early 2015. It is estimated that the park will open to the public in 2017.

Entitled ‘Al Fayah’, the Arabic term for ‘shade’, the concept is an alternative notion as to what constitutes a public park. Heatherwick explains: “To us, the idea of taking a European-style park, unrolling that on to the desert like a piece of turf and then watering the hell out of it felt somewhat at odds with the local context.”

Instead, the team has pitched a landscape reminiscent of a cracked salt flat, rising into a shaded canopy 20m above ground level. This smoothly transitioning platform will become a cavernous social space supported by thick columns, as shown in the renderings displayed here, creating a dramatic vaulted ceiling.

“We wondered what would happen if we pulled the desert apart and lifted it into the air so that you could be raised up and, at night, walk on top to view the Grand Mosque,” says Heatherwick. “You’ll either be able to walk up on to the top of the park or down into its centre, where there will be lush planting and pools, like a wadi. The idea is to create a contrast between the desiccated desert, which is spectacularly dry and cracked, and the spectacularly lush planting that is revealed within those cracks.”

Heatherwick Studio were keen to create a park that would speak directly to its context, in contrast to a number of existing developments within Abu Dhabi which, they note, ‘could exist anywhere in the world’. The resulting concept provides a contextually-rich development that offers Abu Dhabi residents with a social venue that does not encourage commercial activity, ‘it will simply let you be’.

Alongside the open public spaces, the development will include a mosque, children’s play areas, an outdoor cinema, a library, exercise paths and gardens for growing fruit and vegetables to supply local food and drink outlets. 

Key Facts

Client Salama bint Hamdan Al Nahyan Foundation
Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Thomas Heatherwick
www.heatherwick.com

More projects by this architect

Pier 55

Garden Bridge

Bombay Sapphire Gin Distillery

Maggie's Leeds

Bombay Sapphire Distillery

More Projects

Latest Jobs in Abu Dhabi

Architects in Development

Urban Designer

Technical Director, Development Management

Head of Interior Designer

Urban Designer

All jobs in Abu Dhabi

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site