WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Nobel Center, Stockholm, Sweden 
Wednesday 09 Apr 2014
 
Chipperfield secures the Nobel Center 
 
Images: Copyright David Chipperfield Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/04/14 Bo L, Stockholm
The protests against the project have attracted international attention :
http://www.architectsjournal.co.uk/8661438.article?WT.tsrc=email&WT.mc_id=Newsletter2
http://www.archdaily.com/497459/chipperfield-s-stockholm-nobel-centre-faces-harsh-opposition/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
http://www.bdonline.co.uk/news/nobel-stands-firm-in-face-of-chipperfield-row/5067948.article

The Centre will, if built, demolish a customs house built in 1876 and two unique warehouses built in 1910; a historic landmark in the inner part of the Stockholm harbour.
Click for more ...
 

Editorial

New home of the Nobel Prize in Stockholm designed by David Chipperfield Architects 

David Chipperfield and Christoph Felger’s proposal for the new home of the Nobel Prize has been selected as the winner of an international competition for the project. David Chipperfield Architects Berlin will head the scheme with their design for a brass-clad building with a transparent ground floor following a revision during the competition process. This will be the first permanent home for the Nobel Prize. Located on the waterfront on Blasieholmen, Stockholm, the elegant form will incorporate an auditorium, a museum, conference facilities, offices, a library, a restaurant, a café and bar, and a shop.

The concept for the new Nobel Center comprises four major ideas: Nobel House: The placement of the new building as a freestanding ‘solitaire’ is fundamental to the urban and architectural considerations reflecting the notion of a ‘house’ as a civic building; Nobel Auditorium: The entire Nobel auditorium becomes a ‘grand space’ with large panoramic windows allowing for maximum daylight as well as dramatic views over the city; Nobel Garden: The creation of a large public garden in the southern area of the site - exploiting the openness of the site in relation to its visibility and the course of the sun; Nobel Path: The introduction of a public path through the building starting from an open public ground floor and leading towards the Nobel Auditorium.

Speaking on the announcement today, Chipperfield said: “We are extremely excited and honoured to have been selected to be the architects for the Nobel Center. We look forward to working together to develop a building that reflects both the values of the Nobel Prize and the high expectations of the citizens of Stockholm.” His sentiments were echoed by the Chairman of the competition jury and Executive Director of the Nobel Foundation Lars Heikensten, who stated: “The jury finds the lightness and openness of the building very appealing and consistent with the Nobel Foundation’s explicit ambition to create an open and welcoming Center for the general public.”

Key Facts

Client
Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
David Chipperfield Architects
www.davidchipperfield.com

More projects by this architect

Amorepacific

Museo Jumex

Canada Water Tower

Praemium Imperiale: David Chipperfield

Saint Louis Museum of Art

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site