THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Todlaw Supported Housing, Berwickshire, United Kingdom 
Monday 09 Jun 2008
 
Award for OCA 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Multi-award winning Todlaw Supported Housing earns another prestigious recognition 

Oliver Chapman Architects were given a RIBA Award by The Royal Incorporation of Architects in Scotland .

Working with the Scottish Borders Council, the NHS and Berwickshire Housing Association, OCA have designed 14 semi-detached houses and a shared services facility for people with disabilities at Duns.

The houses are clustered around a new quiet street. All the houses are set out around a ‘tartan grid’ which creates a varying relationship between houses and the road. Some houses are set back further from the road than the convention, whilst others are set close to the road edge. There is also a mixture of gables and eaves adjacent to the road which adds to the streetscape character. The commonly understood character of a home is created by designing duo pitched roof form with gables at either end. OCA’s urban design framework for the surrounding area will ensure that the care facility will integrate into areas of future social and private housing.

The jury panel pointed out some of the winning characteristics of the inspiring scheme: “The strategy of using a housing rather than an institutional model for the care of people with substantial disabilities and illnesses has been carried out with clarity and has produced a piece of housing which would be admirable for any occupation.

"The occupants feel that they are living in the town in the same way as everyone else. Clearly this is a project of great significance to its users. This is a project with an extremely low budget yet the architects have achieved buildings of quality and beauty. Economy is achieved in the repetition of built elements but distinctions are achieved through shifts in colour and orientation. There is a delicate play between consistency and variation. The arrangement offers beautiful vistas and composition.” Related articles

Wembley Stadium

St Pancras Station

Royal Festival Hall

The Long House

Key Facts

Status complete
Value 1.7(m€)
Add your name to this project
PROJECT CONTROL GROUP
www.pcg.com.au

More projects by this architect

Seasteading

St Vincent's Quarter

Petra Gateway

Sanofi Aventis, Sydney, Australia

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site