World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Richard Feilden House, London, United Kingdom 
Monday 09 Jun 2008
 
Considerate clients 
 
PeterCook 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Queen Mary University and Feilden Clegg Bradley Studios awarded a RIBA London and Design for London Client of the Year Award 

Richard Feilden House forms the third and final phase of the construction of the new Westfield Student Village at Queen Mary University of London’s Mile End campus. Phases I and II were completed in September 2004 and provided 995 student bedrooms within six buildings, along with a café-bar, multipurpose room, launderette, reception and offices and shop.

Richard Feilden House provides 200 student rooms in 9 and 11 room flats above Student Union Office and Restaurant, creating a new focal external space for the campus, including the light pole sculpture designed as part of this project. It completes the Westfield Student Village buildings and external spaces.

The crescent-shape building is elevated above a colonnaded plinth containing the Student Union Office and Restaurant, and defines a newly created south facing public place which addresses the buildings around it. The project includes the design of the new square including the seating and the light pole sculpture which completed the external landscaping of the Student Village .

The 200 study bedrooms are arranged over 5 floors in flats of nine and eleven rooms, each with a large communal kitchen. The bedroom windows follow the grid of the rooms, while the kitchen windows provide animation to the façade. The project was completed in 2007 with a construction budget of 12m Euros.

At the outset the client and project team established strategic design ambitions for the project which have been fulfilled. They were: to create a very high quality environment for students and visitors creating a landmark facility that will be used as a ‘benchmark’ by all (students, universities and future designers); to create architecture that enhances the College and makes the most of an excellent site; to ensure a clear hierarchy of attractive, secure, and usable public and private spaces; to create a scheme on budget in accordance with the business plan, offers excellent value for money, and low maintenance costs; to create environmentally appropriate design with low benchmark targets for occupational energy and water use and to highly integrate architecture with structure, services, and landscape design.

The jury members of RIBA London 2008 pointed out that the striking thing about the building is the plan shape and the vertical wood cladding which has been naturally weathered in an even pattern. .

Related articles

RIBA Regional Awards

Classroom of the Future

BBC Scotland

Westminster Academy

RIBA Regional Awards

The Lifestyle Academy

Related articles

Wembley Stadium

St Pancras Station

Royal Festival Hall

The Long House

Key Facts

Status complete
Value 12(m€)
Feilden Clegg Bradley
www.fcbstudios.com

More projects by this architect

The Hive, Worcester Library

Sustainable Building Exhibition Centre, Meixi Lake Eco-City

Southbank Centre

Visitor and Exhibition Pavilions

Accordia

More Projects

Latest Jobs in London

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
ECOWAN