WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Dunbar Place, Hong Kong 
Friday 14 Mar 2014
 
Champagne hues grace Dunbar Place 
 
Images: Make Architects, Dunbar Place 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Make Architects completes first residential building in Hong Kong: Dunbar Place 

Make Architects has completed its first residential building in Hong Kong. 23-storey Dunbar Place was designed for Swire Properties, who was involved in the development of the property, and comprises 53 apartments ranging from 1,208 to 2,152 sq ft saleable area. Located at 23 Dunbar Road in Ho Man Tin, Kowloon, Dunbar Place’s remarkable design will establish the building as a landmark in the traditional luxury residential neighbourhood.

Make’s designs for Dunbar Place were inspired by the intricate level of details in an interlocking puzzle. The protruding balconies feature perforations on the surface depicting a delicate grass pattern. The podium features champagne-coloured panels lit from behind to create a striking effect with a shimmering aluminium finish.

Targeting a BEAM Plus Platinum rating, the highest sustainability standard achievable in Hong Kong, Make’s design minimises environmental impact and optimises energy efficiency. The building uses recyclable aluminium building materials and the solid-to-glass ratio limits the use of glass to reduce energy consumption, reducing the building’s carbon footprint. The windows are positioned to allow natural light to flow into the interior and bring natural ventilation to all spaces, including the lift lobbies. The design also uses modular panels and windows to minimise the wastage of materials, and includes high efficiency of water usage.

Make has incorporated green landscape design to more than 30% of the site area to maximise biodiversity with the use of green roofs on the clubhouse and building, and a vertical garden at the car park entrance. Surrounding the tower at ground level is a garden with lush landscaping weaving through and around the building itself. The garden shares a visual connection with the lobby entrance through the use of materials that create a link between the interior and exterior.

The design of the balconies is highlighted with warm, golden tones, reflecting the materials used in the building’s interior. The warm interior spaces feature rich natural materials which contrast with the building’s cool exterior. In the lobby, seating areas are designed to be welcoming and intimate, with timber islands set against granite walls and marble floors, with walnut veneer panelling on the upper floors. Residential floors are defined with walnut inserts alongside a timber and stone threshold at the entrance of each apartment.

The three-bedroom and four-bedroom units range from 1,208 to 1,830 sq ft saleable area each. The larger apartments are divided into two ‘wings’, with a hallway of floor-to-ceiling glass connecting the living and bedroom spaces. Each residential unit has been arranged to create open living spaces and more private bedroom areas. Two penthouse units of 2,032 sq ft and 2,152 sq ft and saleable area connect to its own private rooftop lawn.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Make Architects
www.makearchitects.com

More projects by this architect

Big Data Institute, University of Oxford

Leadenhall Development

The Temple House

Pinnacle One

Make Architects Weihai pavillion

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site