THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Collection Building, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, Netherlands 
Friday 14 Mar 2014
 
Art storage facility put on display 
 
Images: MVRDV 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

14/03/14 Inalco Ceramics, Castellon
Interesting idea. Best
 

Editorial

Museum Boijmans Van Beuningen unveils €50m Collection Building by MVRDV 


MVRDV’s concept for the new €50m Collection Building for the Museum Boijmans Van Beuningen has been officially unveiled to the public in an open-air presentation held in the Museumpark and its street-side gallery. The future footprint of the new building was mapped out on the ground using a ribbon of lanterns, enabling visitors to better visualise the volume. The design competition for the Collection Building was posted by WAN's Business Information Service (view brief).

During the unveiling, the Museum Boijmans Van Beuningen opened its doors free of charge to great response and a number of activities related to the park’s future, the Collection Building and the new landscaping were held in the Museumpark.

€15m of the total cost has been donated by the Verre Bergen Foundation and the remaining €35m will be provided by a loan to be repaid over the next forty years. Each year, Rotterdam City Council allocates €2.5m to the preservation of its art collection.

The 15,000 sq m Collection Building will be dedicated to the preservation of the Museum Boijmans Van Beuningen’s artworks. The storage facility will be made accessible to the public and located on the gravel terrain of the existing Musempark, incorporated into the current landscape of the Museum Boijmans Van Beuningen.

A highly glazed façade has been proposed as part of the design, reflecting the surrounding buildings and public realm. When visitors enter the building via the ground floor, they will be met by a zigzagging route that leads upwards to an exhibition space, restaurant and terrace on the roof.

Only 20-40% of the building will be accessible and visible to the public, although the pedestrian route will pass by art storage facilities, conservation studios, galleries, logistical spaces and areas for private collectors to store their works.

Key Facts

Status Competition win
Value 50(m€)
Add your name to this project
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Markthal

Serp & Molot Masterplan

Emmen Urban Hybrid

Madla-Revheim Masterplan

Glass Farm Schijndel

More Projects

Latest Jobs in Rotterdam

Junior PR Officer – Rotterdam

Experienced Revit Architect/Manager – Rotterdam

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site