THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Langvang Multifunctional Sports Centre, Randers, Denmark 
Thursday 13 Mar 2014
 
Danish duo cross the finish line 
 
Credit: Bloom Images 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

E+E and LETH & GORI take pole position in competition for Langvang Sports Centre 


A team lead by architects Elkiær + Ebbeskov and LETH & GORI has been announced as the winner of Randers Municipality and The Danish Foundation for Culture and Sport Facilities’ competition for the Langvang Multifunctional Sports Building. The proposal by E+E and LETH & GORI was selected after a 2-phased competition. Competing teams were led by Dorte Mandrup Arkitekter, CEBRA, COBE and Kontur.

The 5,300 sq m, DKK 52.6m project is a combined sports hall and community centre consisting of a series of multifunctional arenas for activities and events. The programme includes indoor athletics facilities with a 200m running track, 60m running track and facilities for high jump, long jump, pole vault, javelin, discus, hammer throw and short put, along with different arenas for sports, a 200m roller skating track, play areas, dressing rooms, offices and meeting facilities for the sports clubs and a café.

The building is based on an idea of double programming of space, for example, double use of the indoor running tracks for roller skating or fencing. Another example is mattresses for athletics that are used for martial arts and high rope climbing routes. A unique space designed especially for women double functions as a dance hall and a multipurpose hall for meetings, concerts, theatre or parties. The roof of the building is also designed as an activity landscape which facilitates runners, skaters, bikes, roller skating and skiing in wintertime.

Torben Frølich, director of The Danish Foundation for Culture and Sport Facilities: "It is a type of multifunctional sports building we have not seen before and maybe the most innovative one ever. It will be a sculptural building that merges with the surrounding nature and dissolve the borders between being active inside and outside."

In addition to the building the competition also included a masterplan of the surrounding areas for sports and recreation. E+E and LETH & GORI’s proposal turns the traditional sports hall inside out. Instead of making a large central space containing all the programmes the project creates separate areas for the individual programmes organised around a central open courtyard inside the 200m running track.

This results in a very optimised building complex where the different areas of the building can perform to the precise programmatic demands. In addition the individual building areas can be open to the outside and connected to the landscape around the building

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
LETH & GORI
www.lethgori.dk

More projects by this architect

House of Hungarian Music

Brick House

Forfatterhuset Kindergarten

Røldal Pilgrim Centre

Police Building

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site