THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Children's Hospital, Lausanne, Switzerland 
Wednesday 12 Mar 2014
 
Winning design for gmp and JB Ferrari 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Secret garden at the heart of gmp's children's facility for Lausanne University Hospital 


A design by architects von Gerkan, Marg and Partners, with JB Ferrari, for a new children’s hospital at the Lausanne University Hospital has won first prize in an international competition. The hospital is to provide 85 beds and an accident and emergency unit for children, and is provisionally scheduled to open in 2019.

The design concept includes light-flooded open areas with much greenery, which are intended to make a hospital stay as agreeable as possible for patients and their relatives. The entry has also been presented to the public in Lausanne.

The future children’s hospital will be located in the centre of the University Hospital on a 180m-long site on the corner of Rue du Bugnon and Esplanade, which is a prominent location from the urban design point of view. Esplanade is the main address of the hospital.

The building has been designed with six storeys, with the main entrance from Esplanade leading in to the children’s hospital, the accident and emergency unit and the care wards. The underground station in that locality will be included in the overall concept by being built over.

The part of the building to the east of the Esplanade will be lower, so that the view from the gynaecological unit would not be obstructed. The main access avenue between this lower building and the gynaecological unit will serve as internal access.

The generous, bright two-storey building will accommodate waiting and play areas, with the examination and treatment areas branching off in a comb-like layout.

On the roof of the lower building is the cafeteria and a public planted terrace offers facilities for play and recreation. Thanks to the topography of the location, the terrace can be accessed both at ground level and via natural ramps; in addition, generous steps will lead from the Esplanade along the facade to the terrace.

The care wards in the six-storey western part of the building will feature a terraced inner courtyard with conservatory, which is intended as a protected outside play area. The location offers fantastic views of Lausanne, Lake Geneva and the Alps.

Credits

Design: Volkwin Marg
Associated Partner: Christian Hoffmann
Project Management: gmp - Martin Bleckmann, Stefan Walter
Team members: gmp - Christoph Salentin, Lukasz Rubnikowicz, Marlen Beckedahl, Flori Jackowski, Stephanie Krämer-Hilke
Project Management: JB Ferrari - Sébastien Zwissig
Team members: JB Ferrari - Steve Cherpillod, Marcella Wurmli, Annick Lavenex
Client: Etat de Vaud, DSAS, CHUV

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
gmp von Gerkan, Marg und Partner
www.gmp-architekten.de

More projects by this architect

Vanke Co. Office Towers

Basketball Stadium

Tesdorpfstrasse 8

National Stadium of Libya

Santiago Bernabeu Stadium

Qianhai Integrated Transportation Hub

Baakenhafen Bridge

Hans-Sachs-Haus

Elbbrucken Underground Station

National Convention and Exhibition Centre

Wurzburg State Fire Brigade School

Kunsthalle Mannheim

Grand Theater

A+ Extension, Frankfurt Airport

Hamburg-Harburg Technical University Extension

Warsaw National Stadium

Trianel GmbH Corporate Center

Changzhou Culture Center

Hangzhou South Railway Station

Crystal Hall

Chinese/German Eco-Park

Tianjin West Railway Station

Nanjing Tower Block

Universiade 2011 Sports Center / Bao’an Stadium

Shanghai Oriental Sports Center

National Museum of China

Wormser Culture and Conference Center

Hanoi Museum

Joze Plecnik Stadium

Green Point Stadium

Christian Church

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site