WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
York House Senior School, Vancouver, British Columbia, Canada 
Wednesday 12 Mar 2014
 
Through the glass ceiling... 
 
Michael Elkan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Light-drenched entry point inserted into York House School by Acton Ostry Architects 

The York House School in Vancouver has been graced with a new 36,000 sq ft entry point designed by Acton Ostry Architects, connecting the south, north and east wings of the existing school building with a light-filled circulation space. Established in 1932, the independent school for girls is located in a residential neighbourhood in Vancouver, British Columbia. 

The design by Acton Ostry Architects provides the institution with a clear presence in the community, drawing on the ethos of the school and translating it into subtle architectural gestures.

For example, York House encourages a sense of leadership, community and environmental stewardship in its students, therefore Acton Ostry Architects has created a number of areas that bring students and teachers together for informal interactions, inscribed the threshold with the school motto ‘Not for Ourselves Alone’ and added sustainable measures such as solar shading.

These solar shading devices also establish a bold profile for the school on the streetfront, their wood-finished vertical forms acting both functionally and aesthetically in the school’s favour. At the third storey, the west-facing entry elevation is stepped back to create a generous balcony for use by the students while reducing the apparent scale of the volume.

York House has been completed using a tonal palette of textured concrete, wood, glass and stone, with occasional punches of colour provided by glass panels in blue and green tones. Natural daylighting has been used in the circulation areas through the integration of skylights, further reducing the energy demands of the building.

Students of the school were invited to select the names of famous women to be screen-printed onto glass guards that delineate the circulation routes in the central atrium as part of a donor recognition programme. Alongside the connective spaces, the new addition includes classrooms, administrative and service spaces, social locker zones and lounge areas for students in grades eight to twelve.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Acton Ostry Architects
www.actonostry.ca

More projects by this architect

Kingsway | Broadway

Cactus Club Coal Harbour

Water Street Revitalization

Sauder School of Business

Hillel House Student Centre

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site