WAD 2014

TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Maggie's Forth Valley, Forth Valley, Scotland 
Tuesday 11 Mar 2014
 
NORD Architecture gets the green light 
 
Images: NORD Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Wrought iron Victorian pavilions inspire first Maggie's Cancer Caring Centre in Scotland 

Maggie’s Cancer Caring Centres, a charity that provides free emotional and practical support to people with cancer and their families, has achieved planning for its 9th centre in Scotland and the first of its schemes situated on the edge of a lochan.

Designed by NORD Architecture, this latest Maggie’s Centre will be placed in the grounds of the Forth Valley Royal Hospital in Larbert which was designed by Keppie and opened by the Queen in 2011. NORD Architecture’s concept for Maggie’s references the area’s links to the iron industry and has been inspired by wrought iron Victorian pavilions.  

Director of NORD Architecture, Alan Pert details: “How to establish relationships between an ornamental loch, a new Maggie's Centre and its expansive surroundings is the main concern of our design. A series of rooms are wrapped by a veranda, which creates a shaded space for leisurely promenade and a place to shelter from the rain.

"Placed in a commanding position next to the ornamental loch the colonnaded pavilion differs from many previous Maggie’s Centres, which have had to create a landscape setting for the building.

“The veranda acts as a mediating space between the expansive landscape setting and the internal layout, which is arranged to offer a retreat and places of intimacy from the vastness of the outside world, whilst being able to celebrate the beauty of the expansive surroundings and all the hopes that the outside has to offer.”

Funding for the new centre has been raised by the charity Walk the Walk which has pledged £3m raised by those involved in The MoonWalk Scotland. As a result of this generous donation, the project could be fully functional by spring/summer 2015.

Maggie’s Chief Executive Laura Lee said: “We are delighted NORD Architecture has received planning permission as it brings us a step closer to Maggie’s Forth Valley becoming a reality and fulfilling our ambition of supporting more people with cancer, their family and friends.

“The plans for Maggie’s Forth Valley are fresh and exciting and now we have planning permission I know it won’t be long before we open another Maggie’s Centre providing an uplifting environment where people can find vital support. All of course thanks to the continuing generous support we receive from Walk the Walk and everyone who takes part in The MoonWalk Scotland.”

Key Facts

Status Planning approved
Value 0(m€)
NORD Architects
www.nord-web.dk

More projects by this architect

Urban Hospice

Natural Science Center

The Natural Science Centre

Healthcare Centre for cancer patients

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site