WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Goodwood Residence, Singapore, Singapore 
Thursday 13 Feb 2014
 
A breath of fresh air from WOHA 
 
Images: WOHA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

19/02/14 Zia Siddiqui, Islamabad
Yet another definition of 'beauty'. Exemplary. Would love to live there.
 

ECO WAN

Luxurious apartment living set in the midst of the exclusive Goodwood Hill in Singapore 

Set amidst an enclave of black and white houses just off the prime Orchard/Scotts Road area and against a verdant 20-hectare backdrop of greenery, the 210-unit Goodwood Residence is conceived on a macro scale as a breathing space - a rarity in high density urbanised Singapore - and an extension of the Goodwood Hill tree conservation area that it shares a boundary of 150m with.

Designed by WOHA, the 2.5-hectare development dialogues with the hill that it embraces and merges with in a language of openness and continuity made expressive by varying degrees of scale and privacy. Two 12-storey interlocked L-shaped buildings enclose a series of three green squares.

The first square incorporates a long, tree-lined driveway evocative of large landed estates and provides a buffer from Bukit Timah Road. The second square is an entrance courtyard with large forest trees. The third square is a vast tree-planted lawn opening up directly to Goodwood Hill itself, affording all apartment units excellent views of the greenery.

A central walkway encloses the central lawn like a cloister and connects the various buildings. The ground floor units have been designed with generous outdoor terraces that open up to the central lawn, giving the impression of an exclusive landed property. Fifteen units have specially-designed tree-house cabanas nestled amongst lush trees overlooking the central lawn. These features serve to further immerse the residents in the site’s natural environment.

Another innovation for the typical apartment units is the operable façade screen. Inspired by traditional woven textiles, the operable screen allows residents to control the measure of desired sun-shading or privacy, allow good cross-ventilation and help to animate the façade.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
WOHA
www.woha.net

More projects by this architect

PARKROYAL on Pickering

WOHA

School of the Arts

The Wind House

Latest Jobs in Singapore

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN