THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
X-YYZ, Toronto, Canada 
Wednesday 04 Jun 2008
 
Mixing it up in Toronto 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Lawrence Dodd explores interaction of space 

Located at the intersection of a major thoroughfare and a residential street in downtown Toronto, X-YYZ explores the interaction of private and public space and the nuances of the intermediate spaces. By setting the building back from the major street an interactive court is created, with a sense of community and public place. This is strengthened with an additional second floor court-walkway. Second floor live-work units are required by zoning ordinances. Windows of these units can be opened like a garage door with interior spaces becoming protected open air retail space. Cantilevered upper floors provide shelter to open areas below. A system of unique window panels having nanogel insulation between glass sheets provides three times the insulating value of any other material. Completely inert, it provides fire and mould protection. It is translucent, allowing about 50% natural light penetration, reducing the need for artificial daytime lighting and providing a glowing effect at night. Interchangeable window panels can be transparent, translucent or opaque to suit the residents needs. All panels and roof vents can be opened providing cross flow ventilation.

Key Facts

Status preliminary design
Value 0(m€)
Add your name to this project
C & Partners Architects
www.carch.ca

More projects by this architect

Generations

INCH

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site