WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Maple House, London, United Kingdom 
Thursday 23 Jan 2014
 
A sweet result for Maple House 
 
Images: BuckleyGrayYeoman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Green light given to BuckleyGrayYeoman 

BuckleyGrayYeoman’s design for an office refurbishment on City Road has been granted planning approval by London Borough of Islington Council. Commissioned by Helical Bar, the redevelopment of the 1960’s Maple House building will provide 5,700 sq m office accommodation in close proximity to Old Street’s Silicon Roundabout. The project is expected to start on site in May and complete in the spring of 2015.

Matt Yeoman, Director of BuckleyGrayYeoman said: “The refurbishment of Maple House will meet high demand for high-quality office accommodation in this fast-developing Shoreditch fringe area. Our design proposes a co-ordinated and modern architecture that creates a more prominent frontage on City Road and stronger visual connections and links with surrounding listed buildings and pedestrian routes.”

Maple House is four-storey building located on the corner of City Road and Epworth Street, bounded by Tabernacle Street to the east and within Bunhill Fields/Finsbury Square Conservation Area. The existing building is in need of external repairs and interior alteration to modernise it and improve environmental performance.

The redevelopment includes a new, more welcoming office entrance and reception on City Road, with a landscaped promenade. The mid-century modernist style façade will be refurbished, improving the visual transition with the adjacent Wesley’s House and opening up the ground floor Epworth Street elevation with glazing - currently red brick infill between a concrete frame - to create a more engaging connection between the public and private domains.

An extension to the fourth floor and addition of a fifth storey will provide additional office accommodation, whilst a new main access and circulation core will be introduced at the heart of the building. A significant internal upgrade will provide improved office spaces over six floors, with the ground floor cut back in some perimeter areas to introduce much needed natural light to the basement level.

The currently under-utilised internal courtyard is to be opened up, creating a new public space and daytime pedestrian route between Tabernacle Street and City Road.

Key Facts

Status Planning approved
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
BuckleyGrayYeoman
www.buckleygrayyeoman.com

More projects by this architect

Leadenhall Street Rooftop Pavilion

The Retreat

Office in St Helier

Rosebery Avenue

Latest Jobs in London

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

Qualified Architects.

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site