THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Hollin House, Tunbridge Wells, United Kingdom 
Wednesday 22 Jan 2014
 
History rewritten... 
 
Images: Kilian O‚ÄôSullivan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Glass-rich extension to listed private home drenches spacious interior with sunlight 

The Hollin House project is a sensitive extension to a handsome locally-listed Edwardian House in the Royal Tunbridge Wells Conservation Area (UK). Designed by Jerry Tate Architects, the scheme includes a large open-plan kitchen and living area looking out onto the garden, a new utility area and a new master bedroom. This is combined with a general program of refurbishment and re-configuration throughout.

The sustainable credentials of the property have been improved by increasing the distribution of natural light, upgrading the fabric of the building and providing a completely new heating and services strategy, with the extension acting as a modern services ‘plug-in’ for the house.  

The new extension is a timber framed build clad in black stained ‘Lunawood’ tongue and groove cladding. This super-insulated enclosure is complimented by triple glazed windows from Hajom. The fabric of the new extension is therefore very efficient in operation. Further to this the new utility room includes a new and efficient primary heating system for the property, effectively a modern ‘plug-in’ for the existing building.

The scheme addressed two key concerns of the client and existing building. Firstly, whilst the clients loved the existing Edwardian house overall, they felt it needed significant updating, specifically in terms of a new kitchen and master bedroom area. One of the client couple is Swedish and the extension uses many Swedish design ideas as well as a number of actual components from Sweden such as the Hajom windows.

Secondly the additional section of the house addresses the issue of daylight within the property. The key issue with the existing building was a small kitchen facing the rear north side of the house. By introducing a double height glazed area at the front of the property Jerry Tate Architects were able to get daylight deep into the new open plan kitchen area. By including the dining area as an extended garden room the Western evening sunlight is now able to stream into the property. These strategies significantly brighten and improve the family accommodation in the home.

The existing building has been extensively refurbished including new bronze framed double glazing, improved insulation, underfloor heating and re-decorating throughout. Along with other similar projects by the firm, Jerry Tate Architects will monitor the energy consumption of the house over the coming years to compare their design predictions with actual consumption, using and sharing this data to assist with future designs.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Jerry Tate Architects
www.jerrytatearchitects.com

More projects by this architect

Dartmoor Arts Theatrical Space

The Biodiversity Nest

Dartmoor Art Week Treehouse

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site