WAD 2014

WEDNESDAY 17 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Phase 2 of University of Michigan's MMPL renovation, Ann Arbor, Michigan, United States 
Friday 17 Jan 2014
 
A new burst of energy 
 
Curt Clayton 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

LAS complete Phase 2 of the University of Michigan's Michigan Memorial Phoenix Laboratory renovation 

Architecture and planning firm Lord Aeck Sargent (LAS) have now completed the second phase of the $11.1 million renovation of the University of Michigan's Michigan Memorial Phoenix Laboratory (MMPL).

The MMPL was originally built in 1955 as a living memorial to honour the men and women of the University of Michigan community who lost their lives in World War II service. In addition to a renovation of the existing building's second level as research laboratories, Phase 2 also included the design and construction of a new building addition that houses the University of Michigan Energy Institute (UMEI).

The firm earlier served as architect for Phase 1, which included the renovation of MMPL's third level, an upgrade of the entire building's mechanical and electrical infrastructure, restoration of the masonry exterior and replacement of the exterior windows.

The university's decision to renovate the three-level MMPL came about after the adjacent Ford Nuclear Reactor, the world's first nuclear reactor used for research into the beneficial potential for atomic energy, ceased operation a decade ago. The university decommissioned it in order to renovate MMPL for a broader range of energy research.

To renovate MMPL, which is on a sloping site with the first level below grade on the west side fronting the drive and above grade on the east side, the entire existing 9,900 sq ft second level was gutted and the existing entry at the south was eliminated.

Flexible laboratories
The new programme includes office space and two large chemistry labs - one 2,108 sq ft and the other 1,082 sq ft. Both labs are equipped with overhead service carriers and mobile benches. About 80 percent of the cabinetry and work surfaces are also mobile. The labs' flexibility allows them to be reconfigured to accommodate changes in the nature of research being conducted.

Because MMPL's exterior is almost 100 percent glazed, the labs are infused with an abundance of natural light.

"One of our biggest challenges during the renovation was the installation of rare gases and other delivery systems to the labs," said Terry Sargent, LAS principal designer for Phase 2. "As a result, there was a great deal of careful coordination between architect and contractor during design and installation."

In addition to the labs, the second level renovation also includes offices for principal research investigators and postdoctoral research scholars. An east-west corridor at the south end of the second level joins it to the ground level of the new addition, which at that connecting point includes the new main entryway, a monumental stair, two offices and two toilets. The corridor and area around the stair are lined with exhibits describing the history of the now decommissioned Ford Nuclear Reactor and the UMEI (formerly called the Michigan Memorial Phoenix Energy Institute).

The MMPL's 10,161 sq ft addition is the new home of the UMEI, which develops, coordinates and promotes multidisciplinary energy research and education at the university. Previously, the Energy Institute was housed in temporary administrative offices located elsewhere on the North Campus Research Complex.

LEED gold certification
The new building has been LEED gold certified by the US Green Building Council. The addition, which is rounded in front and faces the street, draws attention to the original building. It is a two-storey exposed steel structure clad with matching red brick and glass on the ground floor and a glass curtain wall wrapped around the upper floor's east, south and west façades. The ground floor is shaded by the overhang of the upper floor where the upper floor is shaded by a horizontal fritted glass sunscreen.

In addition to the exhibit space, the addition's ground level comprises three conference rooms, support spaces and a collaborative gathering space used by the university's College of Engineering. The lobby features a sundial that tells the solar time of day in Ann Arbor. One can delineate the time difference to other important cities throughout the globe.

Underneath the addition's ground floor level, LAS designed an accessible level that houses the chilled beam mechanical system as well as the electrical, data and plumbing systems.

The addition's second level joins with the original building's third level. Its programme includes 14 offices for principal investigators of the UMEI, an executive conference room and a smaller meeting space.

"The executive conference room, with panoramic views, overlooks the street to the south, and to the east is one of the last great European plane trees on the University's North Campus," Sargent said.

"It was very important that LAS site the MMPL addition correctly so as not to disturb the roots of the tree. They also had to be just as careful in designing the addition's foundation system in order to avoid all of the underground water, sewer, sanitary and high-voltage utility lines," added Rick Reichman, associate university architect, who managed the project's design phase.


Key Facts

Status Phase 2 complete
Value 0(m€)
Lord, Aeck & Sargent
www.lordaecksargent.com

More projects by this architect

College of Dental Medicine at Georgia Health Sciences University

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site