WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Monsoon Retreat, Khandala, India

Friday 17 Jan 2014
 

Inside out

 
Alan Abraham 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

30/01/14 Mayunk, Bangalore
Such an inviting space! Nice to see the planning diagrams, they almost make it look too easy to design this marvel. Great work, Abrahams!
30/01/14 Hemang, Sydney
I have followed Abraham Architects work for the past few years. One of their first design was a beautiful penthouse in the city of Mumbai. This villa in Khandala is outstanding. Good to know that they have progressed with every job and i can't wait to see what their next project will be.
All the best and keep up the good work.
Hemang
Click for more ...
 

Abraham John Architects designed this true monsoon retreat in response to site conditions featuring evergreen courtyards and skylights which blur the boundaries between the indoor and the outdoor 

Set in the picturesque valleys of Khandala, nestled between Mumbai and Pune, this Monsoon Retreat is a spacious villa with a private swimming pool and evergreen gardens.

The design of the villa was formulated on the seemingly antonymous concepts of privacy and openness. The orientation of the villa ensures total privacy, while maximising existing views, creating a sense of openness and belonging to nature.  The tree-lined road leading up to the villa introduces the built mass as a solid core; it is only upon entering the premises that one suddenly experiences the expanse of double-height volume and the indoor-outdoor feel.

The living room was conceived as an ‘outdoor space' with abundant light and natural ventilation. It opens onto decks and gardens on either side, in keeping with the concept. A continuous wall serves as a textured backdrop to the living room and continues onto the deck, lending it a rustic feel. The cantilevered wood and steel staircase connecting the two floors is set against imposing double-height windows; it is bathed in light, allowing luxuriant indoor plants to thrive. The indoor courtyard pathway continues from the staircase area towards the garden. Showers of light are suspended from the ceiling creating a serene ambience.

The open floor plan makes the living, dining, swimming pool and deck areas feel like an expansive lounge.

The dining room suspends over the private pool, giving the room an island-like feel; the tree in the dining area adds an element of surprise. The dining island becomes an exotic ‘outdoor' space where one can enjoy the breeze, the proximity to the water and the greenery.

Three bedrooms are situated on the first floor. The master bedroom is separated from the other two bedrooms via a bridge that spans across the double-height space of the living room. The master bedroom is a complete suite in itself, made up of a large bedroom looking onto a private terrace, a master bathroom and a walk-in wardrobe. Wooden rafters span the entire master suite ceiling, giving it an earthy, out-of-town feel. The bedroom's wooden flooring brings in beauty and warmth. A walk-on skylight is a unique feature between the bedroom and the terrace overlooking the garden.

At one with nature
The villa is designed in response to site conditions. Sloping rooves have been designed to withstand the extreme monsoon rains experienced in the area. This house allows one to experience nature. The indoor/outdoor boundaries disappear as every room opens up to a private outdoor space (terrace or garden). Outdoor decks and landscaped gardens serve as expansive entertaining areas with artful illumination and mood lighting. Indoor courtyards, skylights and double-height sliding-folding windows add to the outdoor feel, while light and shadow add warmth and texture. The carefully chosen, limited palette of materials ensures consistency in design, minimises maintenance and encourages sustainability.

Spaces created harmonise with their surroundings and encourage sustainability by using ‘green' materials that accentuate warmth and transparency, whilst ageing beautifully: natural sandstone and engineered wooden flooring, large sliding and double-glazed windows, which cut down on solar radiation and air conditioning load, allowing for uninterrupted views and access to landscaped areas while automation and LED lights reduce electrical consumption. Cross-ventilation ensures minimum use of the air conditioning.

The villa showcases five bedrooms (optional media room) with attached bathrooms and balconies. In addition there is a staff room, a kitchen and a powder room.

Landscape and lighting design play an essential role in the project: outdoor areas and even indoor courtyards, namely the staircase and dining courtyards, abound with greenery. Earth was mounded up and boulders and exotic plants were added to create an interesting entrance. The parking area was paved using green paver blocks which allow grass to grow.

 

 

 

 


Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
ABRAHAM JOHN ARCHITECTS
www.abrahamjohnarchitects.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site