WAD 2014

WEDNESDAY 3 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Residential Centre at BZL-Lauterbach, Lauterbach, Germany 
Friday 10 Jan 2014
 
Training centre to get new residential building 
 
herbertarchitekten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Herbertarchitekten have designed a new residential building for a technology centre in Germany for completion in 2015 

German architecture firm herbertarchitekten are currently planning a new residential building for BZL, Bildungs- und Technologiezentrum für Elektro- und Informationstechnik e.V [Training and Technology Centre for the electrical engineering and information technology sector] in Lauterbach, in the central German state of Hesse, which has been providing training to the industry for over 40 years.

Feasibility studies showed that it was not economically viable to reconstruct and modernise the existing building, so the firm has designed a new building.

The previous building was torn down last summer and construction is currently underway on the new structure, with completion scheduled for mid-2015.

The new, modern, four-storey building will house 26 bedrooms in addition to lounges and offices spaces and an apartment for a student support worker.

The firm's aim was to encase the space in a simple cubic structure, which has the advantage of reducing heat loss as well as cutting heating demand. The foyer, main entrance, offices, technical rooms and the apartment can be found in the semi-basement, while rooms for eating, leisure, television and sport are situated at ground floor level.

An offset at the south-east corner provides additional space for a covered outdoor area. Finally, the two upper floors each contain 13 bedrooms.

The elevation shows that the building is divided into three sections. The upper levels float above the almost entirely glazed ground floor, which sits atop the semi-basement level. The square openings in the façade offer a deliberate contrast to the post-and-beam construction at ground floor level.

The building's heating requirements are largely covered by energy provided by heat-pump technology, while some parts of the building are artificially ventilated.

 

 

 

 


Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
herbertarchitekten
www.herbertarchitekten.de

More projects by this architect

Lampenwelt Office Building

 
Vola
ECOWAN