THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Air Traffic Control Center, Ljubljana, Slovenia 
Thursday 12 Dec 2013
 
All under control at Ljubljana Airport 
 
Images: SADAR+VUGA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Bands of bronze and beige wrap SADAR+VUGA's Air Traffic Control Center 

The new Air Traffic Control Center scheme at Ljubljana Airport - comprising a dedicated air control centre with 24/7 amenities and office premises - is now complete. The project has been designed by SADAR+VUGA to enable optimum safety for users and high operational activity as well as consistent comfort for visitors and staff. 

The building is located in the middle of the Ljubljana Airport site. To the north can be found a parking platform with tall foliage to the south. Internally, the structure is organised into five levels of security zones with access control at each passage. An additional security zone moves from the edges of the building (where administrative and rest areas can be found) towards the centre.

The compact design serves to enhance the operational efficiency of the building as the paths are short and manageable. The clear division into a pentagonal head (control centre) and two wings (offices and public program) provides easy orientation within. These areas are connected by a central multi-leveled space with an entrance lobby, restaurant, conference room and gym. The vertical hall is a place for meeting, informal socialising and communication.

The Air Traffic Control Center appears as a monolithic shell, opening towards the outside only when necessary. The building is wrapped in belts of glazing and combined aluminium parapets and brise-soleils that regulate the intensity of heat and light transmission to the interior. The angle and the size of the brise-soleil are determined by the layout of the windows and the intensity of solar radiation related to it.

The height of the parapet is determined by the interior of individual areas and the related wish for greater or lesser openings for views. The windows are made of bronze reflective glass mirroring the mountains in the surrounding vicinity. The beige and bronze colour coding of the façade visually reflects the building's character of security and protection. The roof rises in terraces, thus continuing the play of blinds and parapets on the facade, providing daylight to the interior areas, especially to the control room in the pentagonal core of the building.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
SADAR+VUGA d.o.o
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site