WAD 2014

SATURDAY 23 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
P+R De Uithof, The Hague, Netherlands 
Thursday 12 Dec 2013
 
On the move with KCAP and studioSK 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Sloping Park + Ride system in De Uithof sports grand glass atrium and verdant foliage 

The park and ride facility P+R De Uithof in Utrecht is completed. Designed by KCAP and studioSK, the scheme is the largest parking garage in the province of Utrecht. It is located on De Uithof campus area in the East of the city and in close proximity to the highway crossing of A27 and A28.

It was commissioned by the municipality of Utrecht, the University of Utrecht, the University of Applied Sciences Utrecht and the UMC (University Medical Centre). The architectural concept was developed by KCAP Architects&Planners together with studioSK / Movares.

This new transferium offers 2,000 parking spaces over 9 levels and a central space with bus and tram station, bike shelter and commercial spaces on the ground floor. It accommodates 1,500 parking spaces for people working on the campus and 500 spaces for commuters to the centre of Utrecht via public transport.

The building presents a distinguished shape with an identity and character created by its angular contours, sloping floors and selective levels that open up to far-reaching views. The open and transparent layout provides a pleasant experience and guarantees a clear orientation and a safe atmosphere for the users.

The central atrium is the heart of the building. Natural daylight, the grand staircases and trees make the atrium the central space for all visitors and users of public transport. It is the core of the building and acts as an anchor for orientation.

Two climbing walls are placed at the entry of P+R De Uithof. They highlight the entrance visually and encourage use of the public space on the campus. The climbing walls have been integrated into the design on request of the Utrecht's sports council and in commission of the University of Utrecht.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
KCAP Architects & Planners
www.kcap.eu

More projects by this architect

Tower Striga 1

RER E Station (Twist)

FredericiaC

Garonne Waterfront

KCAP

More Projects

 
Vola
ECOWAN