WAD 2014

WEDNESDAY 17 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Container Vacation House, Sydney, Australia 
Tuesday 03 Dec 2013
 
Big things in small packages... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Juxtaposition of shipping container and horizontal timber planes wins Bondi Beach competition for Czech architect 

Czech architect Ales Javurek has been named the winner of a competition to design a holiday home overlooking Bondi Beach in Sydney using discarded shipping containers. The competition brief requested a design that integrated function, structure and the ‘spirit of the waterfront home’, while generating discussion about the potential uses of freight containers.

Second place in the competition went to Eun Jin Koh and Jong Hyun Kim, and third place to James Moulder and Andrew Nicolle.

The following is Javurek's description of his winning design:

The site is located on the western hillside of the headland which creates a bay for the most popular beach in Sydney - Bondi. Our site offers an amazing panoramic view of Bondi Beach and the Ocean. The hillside is quite steep and currently provides a parking lot across two levels. In the center of the plot there is a lawn with a small viewpoint.

The main goal of my proposal was to design a contemporary vacation house which is sustainable in every aspect and sensitively fits into the context of the site and Sydney's climatic conditions.

One of my priorities was to keep the existing trees, amount of lawn and slope's profile consisting three platforms. As a result, I created parking space on the highest level (separated from the house by existing trees) placed the container vacation house on the middle level and swimming-pool area on the lowest part. The green lawn is moved to the roof, creating a fully private garden with stunning views.

The building's program is distributed across two storeys where the ground floor is open and more public and the first floor remains private. All spaces are organised according to their function and are united in comprehensive groups.

I believe that internal connection between spaces and users' circulation is an absolutely essential issue. That is why I have provided clear, straight connections between platforms with a barrier-free entrance and corridors which are orthogonal to the main axis.

The house's construction is created by horizontal wooden slabs which are supported by slight columns. Containers define spaces (public/private or main/supporting) in each storey.

This sustainable house also works with the climate and seasons. During summertime, wooden pergolas protect the interior from the sun, a green roof prevents overheating and natural ventilation provides movement of fresh air. In the winter, glazed surfaces enable solar benefits, the green roof keeps warmth inside and internal spaces create a simple box which is easy to heat.

The competition was hosted by [AC-CA] Architectural Competition.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Editorial

More projects by this architect

ContainerVille

AND Film Festival

We Are The City

Al Maktoum International Airport

Guggenheim Cruise Ship

More Projects

Latest Jobs in Sydney

Senior Architect

Project Architect

Senior Interior Architect / Planner

Documentation Architect - Revit

Architect - Vectorworks

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site