WAD 2014

THURSDAY 31 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Baumkirchen Mitte, Munich, Germany 
Thursday 21 Nov 2013
 
Rising high in Munich 
 
Images: UNStudio 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

OR else Landscapes and UNStudio declared winners of Baumkirchen Mitte scheme 


UNStudio's design for the Baumkirchen Mitte in Munich has been selected as the winning entry from a shortlist of 6 finalists which included, among others, BIG Architects, Juergen Mayer H Architects and Schneider + Schumacher Architects.

UNStudio worked in collaboration with OR else Landscapes on the design for the 18,500 sq m residential and office complex located in the east of Munich. With its 60m-high tower the project has been designed to become the focal point for the entrance to the new Baumkirchen Mitte development.

Ben van Berkel commented: "In the design for the facade of the building we chose for an articulated sobriety, incorporating contrasting scales of detail. The horizontal bands which wrap and organise the building present a sober articulation from a distance, however as you get closer to the building you discover a refined scale of intricate, complex detailing."

Concentrated individual work, brainstorming sessions and impromptu meetings are fast becoming part of contemporary work culture and require spaces and layouts that can respond flexibly to these new demands. In UNStudio's design neutral spaces, such as foyers, lobbies and meeting areas are used to establish the identity of the building. The design combines both zones that guarantee maximum flexibility for varying combinations of users and exclusively designed areas that provide spaces for communication and creativity.

Changing demands and expectations in contemporary living form the starting point for the residential areas within UNStudio's design. Flexible accommodation types are incorporated which afford variable arrangements and offer the possibility to combine adjacent units. In addition, flexible floor plans enable a variety of configurations in the apartment layouts, thereby directly addressing the specific and individual needs of the residents.

The facade design reflects the duality of the programme, with two contrasting materials defining the look and feel of the building. Bright metal forms the background, lending the structure a contemporary and light aesthetic, whilst the contrasting use of wood affords the building the appearance of a custom-made furniture piece for the urban space.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
UNStudio
www.unstudio.com

More projects by this architect

Canaletto

Qingdao World Horticultural Expo Theme Pavilion

Lyric Theatre

Hanwha HQ

Festive Feature - UNStudio

More Projects

 
Vola
ECOWAN