WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Garden and Exhibition Pavilion, Royal Lazienki Museum, Warsaw, Poland 
Thursday 21 Nov 2013
 
What lies beneath... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Landscaped meadowland conceals underground exhibition venue at Royal Lazienki Museum in Warsaw 


A team of Mecanoo, Michael van Gessel, Delva Landscape Architects and Jojko Nawrocki Architekci has been announced as the winner of a competition to design a Twenty-First-Century Garden with Integrated Exhibition Pavilion at the Royal Lazienki Museum in Warsaw. The competition was posted by WAN's Business Information Service (view brief).

The museum is home to an abundance of 18th and 19th century buildings including the Royal Baths, a Roman-inspired theatre and a water tower, and with backing from the relevant cultural authorities the institution is looking to create a landscaped garden to be used for local environmental education, with 1,800 sq m of exhibition space beneath.

Winning the competition was a concept that looks to snake meadows around the existing buildings, interrupted at two points to provide access to a below-ground exhibition pavilion. The 2.5 hectare garden will be part of the wider Lazienki Park and provide an example of 21st century landscape architecture.

Interspersed by meadowland grasses and foliage will be several oculi, drawing natural light into the exhibition space below and tying links between the two spaces, exterior and interior. Below this grassy rooftop will be a public exhibition pavilion, complete with central hall, two major exhibition spaces and two smaller areas of modular lay-out. These spaces will be used for large-scale temporary exhibitions when the project completes in 2020.

The competition jury gave the following reasons for their selection:

1. The design for the garden - a meadow, with a raised platform giving the garden its unique appearance. The edge of the garden terrace along the Chinese Alley emphasises its main function
2. The design for the pavilion, which is located entirely under the garden. The functional visitor management solutions, the exhibition space, as well as its compactness and flexibility
3. The good connections between the designed garden and views looking onto the landscaped meadows from the north
4. Appropriate proposals for using environmentally-friendly technologies supplemented with passive methods, as well as suggestions for using recyclable materials

 

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Mecanoo Architecten b.v.
www.mecanoo.nl

More projects by this architect

Martin Luther King Jr. Memorial Library Renovation

Library of Birmingham

Library of Birmingham

Science Park, AUC

Delft City Hall and Train Station

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site