WAD 2014

THURSDAY 18 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
RebildPorten, Rebild, Denmark 
Thursday 14 Nov 2013
 
Rooted in nature... 
 
Images: Mikkel Frost 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Bluff timber is prime material in RebildPorten visitor pavilion by CEBRA in Denmark 


RebildPorten is a new visitor’s centre and exhibition space for one of the most beautiful and popular tourist destinations in northern Denmark: Rebild Hills and Rold Forest.

This area in northern Jutland forms a unique nature reserve, and thus the area holds an extraordinary potential for offering spectacular experiences in this very distinctive rolling landscape. Up until now, only a series of red wooden gates marked the entrance to the area. RebildPorten creates a new gathering point that informs, inspires and activates the visitors - an ideal setting for the narrative about cultural history and nature experiences in these unique surroundings.

The structure is designed as 'a hymn to Nature and the hills and forest', next to which it is situated. It is created in the encounter of building and nature and appears as a sculptural structure made of bluff timber, thus making the building accessible to the eye of the observer - very similar to a forest’s opening and closing when one moves through it, looking upwards through the branches’ chaotic network of crossing lines.

By shaping the building out of raw cut timber, the visitor not only experiences a ‘walk in the forest’ but also the scent of wood and nature, which sets the mood for the visit to the forest and hills.

With its location between Rebildhus and The Fiddler’s Museum, the building stands out from its surroundings as a place of significance - a small piece of forest projecting out into the built environment.

Rebild Hills is centrally located in Northern Jutland and is, together with Rold Forest, one the region’s main tourist attractions and recreational areas with approx. 400,000 visitors a year. The visitor’s centre is the gateway to this area, acting both as a key to information and inspiration and as a ‘Chinese box’ where experiences are folded out continuously and new layers are added.

Communication and guiding are crucial factors for the project’s ability to function as both usable and recognisable gathering point. The project incorporates an overall concept and appearance for communication and presentation, where individual key elements and design secure recognisability, whether visitors find themselves in virtual space, out in nature or in the building itself.

The building’s distinct characteristic - the ‘graphic’ strength of the timber’s structure and the visual reference to trees and branches - acts as a matrix for logos, communication elements, media, guiding landscape elements etc., in order to create an appearance and a guiding concept, which tie landscape, building and user experience together in one consecutive story.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
CEBRA a/s
www.cebra.info

More projects by this architect

Løgstør Sports Hall

Center for Early Childhood Development

The Melting Pot

Næstved Arena

UDK Office Building

Grundfos Kollegiet Student Housing

Skidome Denmark

Experimentarium

Adult Education Centre

Vaaler Church

Rebuild Information Portal

Lucinahaven

Paletten

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site