WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Culture and Art Center of Qingdao City, China 
Wednesday 30 Oct 2013
 
Steven Holl wins cultural competition 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Ribbon of light anchors detached volumes of Culture and Art Center of Qingdao City 

A light-filled and highly sustainable concept by Steven Holl Architects has been revealed as the winner of an invited competition to design the new Culture and Art Center in Qingdao City, a planned extension to the popular Qingdao area. The winning proposal will provide a range of cultural offerings to the estimated 700,000 residents of this new development, including a Modern Art Museum, Public Art Museum, Classic Art Museum and a Performing Arts Program.

A description of the winning project released by Steven Holl Architects reads: “The linear form of the Jiaozhou Bay Bridge - the world’s longest bridge over water - is carried into the large site, in the form of a Light Loop, which contains gallery spaces and connects all aspects of the landscape and public spaces. The raised Light Loop allows maximum porosity and movement across the site, and permits natural sound bound breezes that blow in off the ocean to flow across the site.”

This Light Loop can be clearly seen in the model images revealed by the practice today (30 October) as an illuminated ribbon tying all elements of the site together. Three sculpted cubes act as Yishudao (Art Islands) and outdoor sculpture gardens can be found on four smaller islands. Stitching these individual portions together will be a series of five interconnected pools with skylight bases so that daylight may penetrate to the spaces below.

Interspersed with skylights on the Light Loop are photovoltaic panels which will provide 80% of the day-to-day energy used within the Culture and Art Center, while geothermal walls aid heating and cooling. The tranquil pools (which use recycled water) reflect the rich hues which line the underside of the Light Loop, while the main building facades sport simple monochromatic tones of sanded marine aluminium and stained concrete.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site