WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Daegu Library Competition Entry, Daegu, South Korea 
Wednesday 23 Oct 2013
 
Blurred boundaries posed for Daegu 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Synthesis Design + Architecture shares competition entry for Daegu Library 

The proposal for the Daegu Gosan Public Library challenges the conventional understanding of the spatial and social experience of a public library as a series of discrete reading rooms with defined thresholds and cluttered stacks. Synthesis proposed an intelligent, open, and integrated library experience which supersedes the media storage methods of the past and changes the library space into a hybrid environment through ubiquitous information resources, integrated furnishings and active communal social spaces. The architecture is designed to enable and embody the spirit of open-source exchange and collective knowledge through free-form geometries, open plans and integrated amenities. The team have minimised the thresholds between spaces, floors, and functions to consider the library as an active, continuous, and fluid field of social, cultural, and intellectual discourse.

Conceptually and literally, the ground field of the site swells, peels, and multiplies vertically as a continuation of the adjacent park and urban fabric. This constant sectional change is articulated as a smooth vertical gradient which merges floors, ramps, stairs, terraces and furnishings into an inhabitable and ergonomic landscape culminating in an open-air roof-scape lounge and terrace overlooking the city of Daegu. The boundaries between floors are blurred, as the continuously walk-able surface which unifies the many spaces of the library facilitates circulatory, physical and visual connections both internally within the network of spaces and externally with the surrounding context.

The building is materialised as an in-situ reinforced concrete structure which, like all other aspects, has been designed to be fully integrated with the geometry of the library. The central core of the building provides its primary structural point of reference connecting vertically through the entire structure. The free-form geometry that defines the walk-able surfaces and unifies the building cantilevers out from this central core and is supported by its internal interconnections (ramps), perimeter interconnections (columns) and the lifted ground plane (foundation). The geometric logic of the form has been developed through a computational method known as ‘dynamic mesh relaxation’ which relaxes planar mesh networks to ‘form-find’ a continuously minimal surface.

The competition was won by Gorka Blas with Studio SH taking second place and Jaja Architects coming in third.

Key Facts

Status Competition entry
Value 0(m€)
Synthesis Design + Architecture
www.synthesis-dna.com

More projects by this architect

'Switch to Pure Volvo' Pavilion

Synthesis Design + Architecture

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site