THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The SPA, Poiano Resort, Lake Garda, Italy 
Friday 20 Sep 2013
 
Relax and unwind... 
 
Images: Alberto Apostoli 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Gently curved stone walls welcome visitors to Alberto Apostoli's calming Italian SPA 

The SPA designed by Alberto Apostoli for the Poiano Resort (Garda Lake - Italy) combines two needs: the development of a particularly attractive location and the request of a contemporary design. The lake is the natural background of this centre located in the hills of the town of Garda, among olive trees and lush vegetation leading upstream of a valley a few feet above water level.

The entrance consists of a curved space enhanced by a local stone wall (placed, with a traditional local technique, by specialised masters) in which windows of different sizes filter the view to the pool area. The semi-circular infinity pool (salt water) is covered with the same material as the floors of the center and it visually lies outside. The space takes on a different atmosphere during the day thanks to the natural light that filters through four large windows on the garden and on the lake, while at night the pool is lit internally with different colors.

The spa area is a set of suggestions and atmospheres generated by an integrated use of different materials, coordinated in a refined way. In this area, a double glazed sauna (bio and Finnish sauna) is internally divided by a wall - also in glass - emphasising its total size while, at the front of it, there are four showers separated by glass walls. The saunas are lit by lamps under-bench that create a spectacular lighting effect on the inner walls which, in part, is reflected on the outside.

The steam bath is the continuation of the stone wall behind the shower and is made with a specially treated surface finished with wax. A slender bench made in ceramic and a central fountain from which flow water and steam, complete this place.

The relaxation area was conceived as a space of total psycho-physical decompression and it has therefore an essential and minimal (almost monastic) style. The only suggestion is constituted by a wall in stone illuminated from above.

In The beauty area, the treatment rooms are all different from each other; they have warm colours and soft lighting. Room doors and walls were treated with a texture, which contributes significantly to the characterisation of this space. The cabins are typologically different from each other and they were designed in cooperation with the spa manager in order to optimise the treatment menu.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Editorial

More projects by this architect

Technology and Design Centre

The Architects' Ball

RIBA international design competition for Centenary Square

Taichung Condominium Tower

11th Street Bridge Park

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site