THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
United Nations Headquarters, Bonn, Germany 
Wednesday 18 Sep 2013
 
Finalists announced for UN HQ 
 
Images: BARCODE Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

BARCODE Architects shortlisted for United Nations Headquarters in Bonn, Germany 

BARCODE Architects has been selected as a finalist for the prestigious design competition for the new headquarters of the United Nations (UN) in Bonn. The project of BARCODE Architects is a 50m tall office structure which will form the new entrance to the green Campus of the UN. BARCODE Architects are working with West 8 landscape architects and will be going head-to-head with the project of Stefan Lippert Architekt & ANNABAU Architektur und Landschaft in the competition. A winner will be announced by the end of 2013.

The UN-Campus is situated on the location of the former German ‘Bundesambt’ along the Rhine. On this prominent waterfront location BARCODE Architects designed a 12,000 sq m building with a simple form and representative character. The design challenges the usual rectangular office shape and instead comes with a dynamic parallelogram plan. This twist to the floorplan creates surprising optical effects from every viewing angle and make the building appear less massive in the silhouette along the Rhein. At the same time it maximises the city views for the employees and lets the park naturally flow around it, connecting all the buildings and generating a real campus feeling.

The architecture of the façade has its own specific identity, which is sustainable, exclusive and reflects the culture and the identity of the UN-organisation. Inspiration was found in the line of flags that often accompanies the entrances of UN buildings. The idea is to ‘wrap’ the building in the 193 flags of all UN-members to reflect the gesture of unity where the UN-organisation stands for. The vertical concrete shading devices are curved, softly symbolising the idea of the waving flags while at the same time providing a significant reduction of solar radiation on the façade.

The main entrance of the building gives access to an open and welcoming lobby which has spectacular views into the park and connects via a generous stair to the park level below. The welcoming double height lobby space expresses the continuous interrelation with the surrounding park landscape and the other UN-buildings on the campus.

For the campus landscape BARCODE worked together with West 8 Landscape Architects. West 8 designed a landscape concept which strengthens the character of the UN-Campus as a coherent working environment and beautiful green oase along the Rhein. The park landscape strengthens the qualities of the office design and invites for exchange and communications between the UN employees of the different departments.

BARCODE Architects explains: "In size and position the building, seemingly naturally, bridges the difference between the other volumes in the context while creating a strong identity and strengthening the feeling of a collective and representative green UN-Campus along the Rhine".

Also working with BARCODE Architects and West 8 Landscape architects (Rotterdam) are Bollinger und Grohmann Ingenieure (Frankfurt), Hohler + Partner Architekten und Ingenieure (Hamburg/ Aachen), Level Acoustics (Eindhoven).

Key Facts

Status Competition entry
Value 0(m€)
Add your name to this project
BARCODE Architects
www.barcodearchitects.com

More projects by this architect

Villa Markthuis

National and University Library of Slovenia

City Campus Tilburg

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site