WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Tower House, New York, United States 
Friday 30 Aug 2013
 
A stairway to the treetops 
 
Paul Warchol 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

05/09/13 Ori, NYC
I love the work of Gluck and this design is smart and beautiful. But one has to wander about the choice of back-painted glass for cladding almost the whole house, considering the birds that are flying around in these woods. As the images show, the reflections are so vivid it is difficult to distinguish forest from building. I hope this is not going to be a bird death trap.
Click for more ...
03/09/13 paul oosthuizen, plettenberg bay
Very clean and elegant- well done
 

Editorial

New York Tower House takes home International Architecture Awards prize 


GLUCK+ has been recognised by this year’s International Architecture Awards, hosted by The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Design and Urban Studies. The New York-based firm completed its winning project, Tower House, in June 2012 for a private client as a holiday retreat in a leafy region of upstate New York.

The building’s owners use the Tower House as a weekend home, travelling to its leafy clutches most weekends in the summer and odd weekends during the winter. The main concept behind its unusual form is a stairway to the treetops; a camouflaged box that blends into the environment with the smallest possible footprint.

To accomplish this goal, GLUCK+ stacked the three bedroom suites (each bedroom has its own private bathroom) on top of one another with the living spaces branching out at the top of the house. This top level also benefits from a roof terrace from which the residents can enjoy panoramic views of the forest and mountains in the distance.

Stacking the bedrooms in this manner means that the stairway is confined to one side. Enclosed in glass, the stair follows the journey from forest floor to the treetop and at night is illuminated with small lights which echo the activity of the forest’s fireflies. The exterior of the building adopts a dark green hue in back-painted glass to better blend its 2,545 sq ft bulk into the woodland.

While the house is heated conventionally, by compressing and stacking all of the wet zones of the house into an insulated central core, much of the house can be ‘turned off’ in the winter when not in use so that only 700 sq ft is heated. By closing the building down to only the insulated core, there is a 49% reduction in energy use.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
GLUCK+
www.gluckplus.com

More projects by this architect

Broadway Stack

The East Harlem School

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site