WAD 2014

SATURDAY 30 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
MUSE - Museo delle Scienze, Trento, Italy 
Friday 30 Aug 2013
 
Setting the tone for Le Albere 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Renzo Piano's gleaming Museo delle Scienze opens to the public in Trento, Italy 

A Science Museum in the emerging Le Albere area of Trento, Italy has opened to the public. Designed by Renzo Piano Building Workshop, the glassy form sits at the far end of the main pedestrian route through the up-and-coming Le Albere development and overlooks a public park and Palazzo delle Albere.

The 11 hectare Le Albere area is undergoing a large-scale redevelopment project which looks to urbanise a somewhat locked-in plot formerly used as a Michelin factory, bordered on one side by a railway line, to the north by Palazzo delle Albere and to the south by Monte Baldo Road.

Piano’s latest scheme nods to his shimmering 308m tower in London, The Shard, with large splinters of glass forming an asymmetrical silhouette on the Trento skyline. At the summit of the 5,000 sq m building is a decked viewing platform. This observation point can be found at the top of the main exhibition spaces, the design of which draws on the scientific themes of the mountain and glacier, rising from the basement levels to the open-air summit.

The museum and research venue rises through 6 levels and incorporates 2,700 sq m of permanent exhibitions, 780 sq m of temporary exhibitions, a 700 sq m tropical greenhouse, a 100 sq m children’s corner, 680 sq m of events space, laboratories, educational labs, a conference hall, library and café.

From outside the form appears to be floating on a mass of water, its glassy exterior adding to a feeling of weightlessness. The exhibition spaces are approached as a sequence of solids and voids, held together at the top by the large roof layer. As the images shown here demonstrate, the glass panels of the façade are interspersed with solid masses onto which graphics can be projected.  

The permanent exhibitions are arranged in concentric rings around a central void, lit from above by the generous skylight. An abundance of birds, animals and dinosaurs are suspended in this open space in full view of visitors so that they can discover new wonders as they meander through the brightly-lit exhibition venue. 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Renzo Piano Building Workshop
www.rpbw.com

More projects by this architect

Harvard Art Museums

Kimbell Art Museum

Botin Centre

Diogene

Visitors Center at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Harvard Art Museums Expansion

The Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute

The View From The Shard

Academy Museum of Motion Pictures

Icon Project, Tjuvholmen development

The Shard of Glass

The Shard

The Shard

Academy of Motion Picture Arts and Sciences Movie Museum

Landmark Tower

Chapel of Notre Dame du Haut Expansion

Isabella Stewart Gardner Museum

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

The Shard

Whitney Museum

The Shard

Resnick Pavilion, LACMA

The Kimbell Art Museum

Whitney Museum

Central Saint Giles

Valetta City Gate

Isabella Stewart Gardner Museum extension

The Shard

Central Saint Giles

Art Institute of Chicago Modern Wing

The Modern Wing, Art Institute of Chicago

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Addition to the Kimbell Art Museum

Lynda and Stewart Resnick Exhibition Pavilion

California Academy of Sciences, Golden Gate Park

The Parco della Musica

EUR Towers

Whitney Museum of American Art

L &G and Mitsubishi Estate Company Building

Pacific Dawn

London Bridge Tower

Los Angeles County Museum of Art

 
Vola
ECOWAN