WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Fogo Island Inn, Back Western Shore, Newfoundland, Canada 
Thursday 22 Aug 2013
 
The ultimate getaway 
 
Iwan Baan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Saunders Architecture's Fogo Island Inn opens on Newfoundland shores 

In June a secluded fishing village in Newfoundland welcomed an influx of international visitors by opening a striking 4,500 sq m hotel on its coastline. Sandwiched between Joe Batt’s Arm and Barr’d Islands, the Fogo Island Inn was designed by Saunders Architecture and Sheppard Case Architects in partnership with DBA Consulting Engineers.

The bold design is moulded to an X-shaped plan with all hotel rooms situated in the 4-storey south-west to north-east volume parallel to the coastline. Each individual bedroom looks out across the Little Fogo Islands and North Atlantic with many enjoying freestanding bathtubs from which residents can gaze across the waterscape. There are 29 rooms in total, 21 of which enjoy wood-burning stoves. Situated towards the east of the property are three elite rooms which all benefit from double volumes with sleeping areas set on a mezzanine level.

An art gallery, dining room, bar and lounge, and library focusing on regional material are spread across the first floor of the 2-storey west to east volume with a gym, meeting rooms and a cinema (run in partnership with the National Film Board of Canada) located on the second floor. Saunas and open-air hot tubs are located on the fourth floor of the intersecting volume.

The heritage of this modestly-sized island has been stitched into the fabric of this remarkable project. Locally sourced and milled Black Spruce is used for cladding the exterior of the hotel while the design team has ensured that the building meets the land without impacting the native lichens, berries and adjacent rocks. Substantial window panes both in the main dining area and within the hotel units allow residents to connect with the raw nature of their surroundings from the comfort of this cosy abode.

Ecological elements have also been taken into account throughout the design. All service functions such as wood-fired boilers and a backup generator are confined to an outbuilding to the south of the hotel, the form of which has been defined by the angle and quantity of solar panels on its roof. This outbuilding has been positioned to create an entry court which frames the main entranceway with vehicle parking located off site. 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Saunders Architecture
www.saunders.no

More projects by this architect

Forest Stair

Saunders Architecture

Solberg Tower and Park

Fogo Island Studios

Villa Storingavika

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site