THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Wall House, Singapore 
Monday 05 Aug 2013
 
The latest FARM house... 
 
Images: Bryan van der Beek and Edward Hendricks 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

FARM completes serene private residence in bustling hubbub of Singapore 


Singapore is a pulsating hub of business and pleasure, punctuated with astonishing feats of architecture and engineering. In recent years the city has awoken to cutting edge architecture and has begun to establish itself as one of the epicentres of the design world. From Moshe Safdie’s Marina Bay Sands to the Gardens by the Bay and associated Supertrees by Grant Associates and Wilkinson Eyre, the design community often turns to Singapore for breathtaking large-scale building projects.

This week we’re delighted to bring you these stunning images of Singapore-based studio FARM’s latest project, The Wall House. Designed for two generations - retired parents and one of their children - the home had to accommodate a range of ages and needs in a single build, requiring the architects to separate the house into two blocks.

FARM explains: “This is a tale of two houses - similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole. This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house.”

Working with KD Architects, Locus Associates with Base6 and Terre Pte Ltd, FARM devised this flexible house which offers 1,116 sq m of space for the resident family. To link the separate volumes, a buffer courtyard has been inserted, planted with six slender trees which rise up through an organically-shaped oculus. The colour palette of the house has been kept somewhat neutral with granite flooring and walls, and large amounts of wood.

Externally the landscaping has been inspired by a classical Chinese Garden with views captured in cut-outs and vistas. The healthy green lawn extends up over the roof of The Wall House and can be accessed by a dark grey bridge that extends over the pond. Wide panes of glass enable the residents to enjoy the pared-back landscaping while relaxing or entertaining as they can be flung open to bring down the boundaries between inside and outside spaces.

Sian Disson
News Editor

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
FARM
www.farm.sg

More projects by this architect

The Pool Shophouse

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site