WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Singapore Life Church, Singapore, Singapore

Friday 02 Aug 2013
 

The light within...

 
Melvin H J Tan/LAUD Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

06/08/13 JIm, San Francisco
Always disappointing when the promises of an interesting exterior are not carried through to the interior . . . . big exterior drama lost to practicalities inside.

As FLW would say; "Unfortunate"!
 

Editorial

LAUD Architects replace 1970s modernist building with perforated aluminium form for Singapore Life Church 

The Singapore Life Church on Prinsep Street has one of the longest histories of any Presbyterian Church in Singapore and with a growing congregation, the Church turned to local design studio LAUD Architects for an impressive new worship space.

Due to massive underground construction work nearby, the former church building had structural problems resulting in visible cracks on the walls. Moreover, with a large open-air surface car park up front, the land was not being fully utilised.

Formerly housed in a 1970s modernist building, the Singapore Life Church is now housed in a monochromatic reinforced concrete structure with a white aluminium filigree façade.

Perforations across the façade take a triangulated shape in reference to the Mandarin for ‘people’ (Λ). At night, the Church is illuminated from within and shafts of light are emitted through these small breaks in the façade and a glass expanse in the centre, welcoming the congregation to worship.

The 7-storey volume is arranged as a 3-storey podium topped with a 4-storey tower block above. A car park is located on the first floor, enclosed within aluminium T-profiled louvres, screening the activity within and providing ‘uplift’ to the floors above.

Internally the building offers two key volumes and a number of breakout spaces such as prayer rooms and communal gathering areas. There is a Main Sanctuary and a smaller chapel. Reinforced concrete structures were used during construction with post-tensioned beams to create column-free spaces within.

LAUD Architects explains in a design statement: “The church’s vision was to have a new building with a larger sanctuary, more space to meet their growing needs and to have an iconic building their members could all be proud of.” 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

Latest Jobs in Singapore

Graduate Architect

Project Architect

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site