THONET

SATURDAY 1 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House U, Dubrovnik, Croatia 
Thursday 01 Aug 2013
 
A home for all ages 
 
Images: Damir Fabijanic 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Separate volumes for growing family in Dubrovnik linked by shared outdoor space 

3LHD Architects have completed a pure white home on the sharp slopes above the Old City in Dubrovnik for a private client. In order to ensure that they could construct their desired residence, the owners purchased the last empty plot at the Ploce Quarter site.

The steep site is of irregular shape and was divided with a road by the change in land zoning plans. The house is set on top of the plot with a wonderful view of the Old City and Lokrum Island, while the lower part is intended for a lush garden.

The project task was to design a house for parents and their adult children with their families. Therefore the plot contains two objects. One, a 2-storey volume for parents; the other made up of 2 apartments for the children and their families. In this way, 3 residential units were formed.

A shared outdoor space is inserted between the 2 houses - a terrace designed for socialising and family gatherings that connects instead of separating them. The pool is in front of the parents’ house, sunken under the terrace level so it does not block the view from the living room. The garage spaces are located right next to the road and hidden from view by the slope of the plot.

One of the main house features is the white facade constructed from local stone from the quarry Visocani, cut into 8x120cm blocks. The façade whiteness is underlined by slits of large continuous glass which provide wonderful views of the city to all living areas and bedrooms, while the bathrooms and kitchen are located in the interior of the house.

The only one that deviates from this rule is the parents’ luxurious bathroom on the first floor which also overlooks the city and Lokrum through a large glass wall. The smaller house is pulled out towards the garden area to allow greater privacy, and the children’s house façade is broken to ensure more privacy to the sleeping and living areas.

A simple combination of materials is complemented by natural wood pergola beams connecting the two houses. The natural wood is also used as a floor covering and for the garage door panels. Wooden furniture in all three units is custom made to maximise the space and underline minimalism in colours and materials.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
3LHD architects
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site