WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Nanjing Fangshan Geopark, Nanjing, China 
Thursday 01 Aug 2013
 
From the ground up 
 
Images: HASSELL 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Micro-ecosystems and flowing staircases grace historically-rich park in Nanjing 

Fangshan Global Geopark is recognised as one of the most important sites in the world in terms of archaeological discoveries and impressive geological formations. In 1993 the Nanjing Man was discovered within its boundaries - human remains dating back approximately 600,000 years - and thousands of tourists flock to the park each year to enjoy its stunning topography, including double-layered structures of marble and granite and underground ‘karstic art palace’.

To accommodate the needs of these enthusiastic tourists, the Nanjing Tangshan Construction Investment and Development Company is undergoing a vast project which will see a Fangshan Tangshan National Geopark Museum constructed within the 15 hectare park, 40km east of Nanjing. HASSELL has been commissioned to design the public realm for the Museum, due to be completed by August 2014 in time for the Youth Olympic Games in Nanjing.

HASSELL’s sensitive landscaping speaks to the existing topography of the site to generate a smooth pattern of movement between public and private facilities, and the surrounding transport infrastructure. The team also plans to integrate a number of micro-ecosystems to support specific plant growth among various sustainable features such as a cleansing waterway to treat site run-off. Interpretative narratives will be displayed in the public realm to document the impressive history of the region integrated into a series of themed landscapes.

The team explains: “The design proposal was required to simultaneously cater for the tourist park’s combination of commercial interests, while respecting and celebrating its exceptional natural, historical and cultural qualities. It needed to provide a harmonious, contemporary forecourt for the new national museum, as well as a large-scale, gateway parkland that is clearly linked and integrated with the wider geopark and surrounding urban context.”

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
HASSELL
www.hassellstudio.com

More projects by this architect

University of Brighton Masterplan

The Immersery

The Immersery

Burnley Living Roofs

Oncology Centre, King Hamad University Hospital

More Projects


Jobs available with HASSELL

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site