WAD 2014

THURSDAY 18 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Restaurant Story, London, United Kingdom 
Wednesday 31 Jul 2013
 
A delectable story 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Space Craft Architects completes wooden restaurant for rising star chef Tom Sellars 

Located in central London, Sellars’ inaugural eatery, Restaurant Story, featured a range of distinctive elements which Dales Fabrications was able to skillfully accommodate on the constricted site. Replacing a derelict public convenience, the single-storey pavilion was designed to sit modestly alongside a small garden, framing views of a listed statue and The Shard beyond.

Tasked by Space Craft Architects with differentiating between the ends of the roof and the main eaves cladding to either side, Dales used a combination of anodized and polyester powder coating finished aluminium. The result was a clever distinction between the raw edges of the building and the main surface; with large, anodized raking panels to the soffit producing  a noticeable contrast to the vertical darker matt finished polyester powder coated gable end panels.

Dales designed and manufactured the narrow fascia and large raking soffit panels for the main eaves to the front and rear elevations in Anolok 541. The Pale Umber bronze metallic finish of the anodized panels provided a clear contrast to the dark brown, RAL 7013 matt polyester powder coated vertical panels to the gable ends of the building.

Slatted timber elevations of Restaurant Story provide privacy adjacent to the roads, whilst full width glass screens allow the dining area to open up into the more private landscaped areas, and is served by a working kitchen and store in a new basement.

The client, rising star chef, Tom Sellars comments: “The building that houses Restaurant Story is all that I hoped it would be. The design is contemporary and the space clean and fresh. The use of natural materials, like the wood cladding and decking, and the garden landscaping gives the building a unique look in an area so full of stone and brick. It was also important to me that the building be sustainable and environmentally sound so having it completed to meet with the BREEAM standards, and to look so special, is a real result."

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Space Craft Architects
www.spacecraft-architects.com

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site