THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Cowshed House, Glebe, Australia 
Friday 05 Jul 2013
 
Bringing the outside in 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Former cowshed in Glebe, Sydney flourishes into award-winning private home 


Carterwilliamson’s award-winning Cowshed House in Glebe, Sydney is a spectacular example of adaptive reuse at its best. The modest project is exactly as it sounds - a former cowshed transformed into a residential abode - and has recently become the recipient of two impressive awards from the Australian Institute of Architects (NSW). It also received a commendation in the Colourbond Award for the Innovative Use of Steel in Architecture.

Wherever possible the team at Carterwilliamson retained the original structure however in many places this simply wasn’t feasible given the building’s structural instability. Fortunately, the tight budget set down by the clients worked in unison with the architects’ desire to incorporate a palette of simple, robust materials into the new build.

These hardy materials include concrete slabs for flooring, recycled brickwork on the interior walls, exposed timberwork, oiled timber doors and windows and corrugated cladding. This steel exterior arches up under a large Jacaranda tree in the gardens of the house which sheds its leaves each year, clogging the guttering and flooding the property. The new roof plane prevents these leaves from entering the guttering, saving the house from annual flooding.

Of the interiors of the Cowshed House the architects explain: “The plan of the house was kept largely as it was with the kitchen to the street corner, hidden behind the strong brick envelope and spilling over into the dining and living rooms. The kids’ bedrooms, replete with requisite hammocks, were tucked into the return of the L-shaped plan with a vivid red bathroom at the pivot, a nod to our client’s proud Venezuelan heritage.”

Located on a very dense plot of residential land, the Cowshed House benefits from natural lighting and ventilation through a series of clever design solutions from Carterwilliamson. A strip of high clerestory windows spiral upwards across the building’s façade allowing beams of sunlight to enter the interior volumes. On the ground floor, residents have the ability to open one side of the home to the elements, merging the boundaries between inside and outside space, as was the case in the building’s previous life.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Carterwilliamson Architects
www.carterwilliamson.com

More projects by this architect

GRID

Balmain House_1

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site